Muszbek: nagyobb stadionhoz magasabb bérleti díjat is kérjenek a szurkolók

A sportközgazdász szerint el kéne tiltani a profi csapatokat az állami forrásoktól.


Jó cél a magyar labdarúgó NB I létszámcsökkentése, a koncentráció, csakhogy szigorú ellenőrzés is kellene mellé, a profi csapatok elvágása az állami forrásoktól. A nem piaci alapon létrejött, sokszor alsóbb osztályú gazdasági centrumok felborítják a piaci erőviszonyokat – nyilatkozta Muszbek Mihály sportközgazdász a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában, hozzátéve: az infrastruktúra mezébe öltöző állami bábáskodás helyett világos, esélyegyenlő stadionhasználati díjtáblázatot várna.
 
„Ha gúnyolódni szeretnék, azt mondanám, hogy a Felcsútra irányuló igazolásokat érzelmi szálak motiválják, nem pedig a pénzkereseti vágy: élvonalbeli meccsek garmadát játszott labdarúgók bajnokok szeretnének lenni az NB II-ben. Egészségtelen tendenciát látunk, remélem, átmeneti: be kellene zárni a nem üzleti alapú, illetve nem tulajdonosi tőkeemelésből származó forrásokat” – jelezte Muszbek Mihály.
 
„A magyar futballbajnokságban furcsa módon koncentrálódik a pénz: a 16-ról 12 csapatos bajnokság játékosszáma 500-ról 300-ra csökkent, ami után logikus volna azt gondolni, a legjobbak ide törekszenek. A valóságban viszont nem: új gazdasági centrumok jöttek létre, a másod-, sőt akár a harmadosztályban is. A koncentráció elvileg helyes irány, de hatékony és eredményes akkor lesz, ha a gazdasági erőforrásokat eredmények alapján osztják el: ha nézőszám, bajnoki eredmények, szponzorok, átigazolási díjak képezik a tévés jogdíjak, piaci bevételek alapját. Amíg azonban idegen bevételek érkeznek, amelyeknek kevés közük van a futballszakmához, addig a piaci erőviszonyok felborulnak” – vélekedik a sportközgazdász.
 
Muszbek hozzáfűzte: „A futball éltető eleme gazdasági értelemben a néző és az üzleti alapú szponzor. Ez a klasszikus út. A magyar és kelet-európai pedig a játékosnevelés - lenne. Az a fajta állami bábáskodás, amely az infrastruktúra mezébe öltözik, de százmilliókkal ott van az első csapat mögött is, felborítja a rendszert. Tiltani és ellenőrizni kellene az állami források beszivárgását a profi csapatokhoz, különben a néző nélküli futballcsapat juthat kedvezőbb helyzetbe.”
 
„Örülök, hogy van olyan magyar futballklub, amelyhez nézői petíciót nyújtanak be egy nagyobb stadionért, de nem olvasom a petícióban, hogy magasabb bérleti díjat is fizetnének az új stadionért a magasabb nézőszámok arányában. Ma olyan világot élünk, amikor a gyerek a karácsonyfa alá kéri az ajándékot, függetlenül attól, megvan-e rá a pénze a szülőknek vagy a Jézuskának. Várom a magyar államtól az egységes, egy nézőre vetített üzemeltetési díjtáblázatot, a stadionhasználat árát Zalaegerszegtől Kisvárdáig ugyanúgy, esélyegyenlőséggel. Ma ezek sportszakmai titkok” – nyilatkozta a sportgazdasági szakember.
 

Videók