Isten éltessen Szőke Szikla

Mészöly Kálmán ma ünnepli 81. születésnapját.


A Budafoki MTE írását változtatás nélkül közöljük.

A 81. születésnapját július 16-án ünneplő Mészöly Kálmán neve nemcsak a magyar labdarúgás, hanem azon belül a Budafoki MTE történelemkönyvében is a legendák oldalán szerepel.

A korábbi 61-szeres válogatott középhátvéd, aki két világbajnokságon is szerepelt a nemzeti csapattal, 1971-ben klubunknál kezdte edzői pályafutását. Egy rövid, a Ganz-MÁVAG-nál tett kitérőt követően 1974-ben visszatért Budafokra. Vezetésével pedig csapatunk az 1975/1976-os szezonban a BMTE-történelem egyik legsikeresebb idényét produkálta. Bronzérmes lett a másodosztályban, mindössze három ponttal lemaradva a feljutó Dorogi AC-tól.

Ebben az együttesben olyan remek futballisták játszottak - a teljesség igénye nélkül -, mint az olimpiai bajnok Noskó Ernő, az olimpiai ezüstérmes Tóth Kálmán, vagy épp a VVK-győztes Horváth "Api" László és klubunk jelenlegi vezetői, Jakab János, valamint Vizi Sándor.

"Életem egyik legszebb élménye volt a Mészöly Kálmánnal töltött közös időszak Budafokon" - emlékezett vissza tiszteletbeli elnökünk, Jakab János. "Jól válogatta össze a csapatot, amely az 1975/76-os szezonban technikai okok miatt nem juthatott fel az első osztályba. Mészöly Kálmán ösztönző hatással volt ránk. Képes volt meggyőzni a játékosait azokról a képességekről, melyeket nem hittek el magukról. Lendületben volt és edzőként hozta magával az öltözőbe azt a tudást és hozzáállást, amelyet korábban a pályán is képviselt."

Mészöly Kálmán - aki aktív labdarúgóként kizárólag a Vasasban szerepelt - összesen 61 mérkőzésen, köztük az 1982-es spanyolországi világbajnokság találkozóin irányította a magyar válogatottat szövetségi kapitányként. Klubedzőként dolgozott Békéscsabán, a Vasasnál, Törökországban és Szaúd-Arábiában is.

Játékosként Európa-bajnoki bronzérmet (1962), négy magyar bajnoki címet és három Közép-európai Kupát nyert. Az 1962-es chilei világbajnokságon ötödik, négy évvel később, az angliai vb-n hatodik lett a magyar válogatottal. Emlékezetes, hogy utóbbi tornán gólt szerzett a Brazília ellen 3-1-re megnyert csoportmeccsen, majd vállsérülése után felkötött karral is folytatta a játékot.

A Budafoki MTE jó egészséget kíván korábbi mesterének, a 79 éves Mészöly Kálmánnak!

Forrás: Budafoki MTE

Bortókép: mlsz.hu

Videók