„Elek Ákos és Varga József lesz a magyar piac legnagyobb értéke” – Várhidi Péter

Várhidi Péter a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya, a sport365.hu oldalon vezetett rovatában a magyar labdarúgással kapcsolatos észrevételeit osztja meg Önökkel szakértőnként.


A hétvégén véget ért a 2011/2012-es bajnoki szezon őszi idénye. Az átigazolási piac hamarosan teljes gőzzel elkezd működni, így szerkesztőségünk is kíváncsi volt arra, hogy Várhidi Péter kiket tart érdemesnek arra, hogy nemzetközi viszonylatban is célpontja lehet a külföldi kluboknak az átigazolási piacon.

Elek Ákos - Videoton FC (800 ezer euró a piaci értéke)

"Elek az én korosztályos válogatottamban is szerepelt korábban, így jól ismerem a játékát. Nálam nem nagyon játszott korábban. Nem volt stabil tagja a keretnek, de az elmúlt egy évben elképesztően nagyot fejlődött. Támad, szerel, fut, ütközik. Tudja az 50-50%-ot, egyszerre tud ellátni védekező és támadófeladatokat. Jó a fejjátéka, a rúgótechnikája, összességében megérett a játéka arra, hogy valamelyik nemzetközi bajnokságban is szerepet kapjon. A Videotonnál úgy látom, hogy nem kedvezményezett a posztján."

Ajánlott bajnokság: Eredivisie, Bundesliga

Varga József - DVSC-TEVA (800 ezer euró)

"Varga Józsi stabil játékossá vált a válogatottban. Ritka eset, hogy egy játékos két poszton is tud válogatott szinten teljesíteni. Ő védőként és védekezőközéppályásként is hasznos tagja az Egervári-csapatnak. Szorgos futballista, Tóth Balázshoz tudnám hasonlítani, aki éveket töltött el külföldön. Láthattuk a válogatott meccsek során, hogy nem látványos focit játszik, de annál-inkább hasznosat. Szüksége lenne a nemzetközi rutinra"

Ajánlott bajnokság: Bundesliga, Eredivisie

Dudás Ádám - Győri ETO FC (300 ezer euró)

"Eggyel fiatalabb korosztály volt az utánpótlás-válogatottaknál, így vele személyesen nem dolgoztam. Kiugró tehetségnek tartom, emberileg nagyon sokat változott az utóbbi évekhez képest, szertelen volt fiatalon. Rúgótechnikája kivételes. Szerintem minden bajnokságban megállná a helyét. Védőmunkában és fejjátékban kellene még fejlődnie. Hozzáállásban szerintem már nincs gond a futballistával. Gyors, ezért a jobb oldali poszton használható igazán. Hollandia nagyon nagy lehetőség lenne számára, hiszen ott nem hárul annyi védőmunka a szélsőkre, mint más bajnokságokban. A három támadó mindig megvan, ezért tudott Dzsudzsák Balázs is nagyot ugrani Eindhovenben."

Ajánlott bajnokság: Eredivisie

Lipták Zoltán - Újpest FC (700 ezer euró)

"Mindenfélekképen kijárna neki egy nemzetközi szerződés. Alapembere a válogatottnak, ha játékban van. Pedig játékban kellene, hogy legyen, mert nem duskálunk a belső védőkben. Ő is csak akkor tud jól teljesíteni, ha játszani tud. Vanczák Vilmos tudja egyedül helyettesíteni.'

Ajánlott bajnokság: Eredivisie, Bundesliga, Premier League

(Fotó: Szabó Miklós / Nemzeti Sport)

Debreceni András - Budapest Honvéd FC (400 ezer euró)

"Szintén játékosom volt a 89-es korosztályú utánpótlás-válogatottnál. Megbízható, jó futballista, de személy szerint nagyobb kiugrást vártam és várok tőle még mindig. Itthon magabiztos, szinte csapatkapitánya a Honvédnak. A válogatott még messze van tőle, nem ugrott akkorát, hogy oda tudjon kerülni. A nemzetközi rutin nagyon hiányzik neki. Szerelőkészségben és fizikálisan bírná az európai iramot. Fontos, hogy olyan helyre kerüljön, ahol játszana."

Ajánlott bajnokság: Eredivisie, Jupiler League (Belgium), Eliteserien (Norvégia)

(Fotó: Németh Ferenc / Nemzeti Sport)

Jova Levente – Ferencváros (100 ezer euró)

"Elég sokat beszélnek az ő külföldre szerződésével kapcsolatosan. Szerintem kapus poszton nincs jelentősége, hogy hol véd. Az a fontos, hogy védjen. A Ferencvárosnál rendszeresen véd, tehetséges kapus. Szerintem kellene neki még egy fél év, hogy igazán beérjen. Fejlődő képes fiatalt ismertem meg benne, aki képes a kiugró teljesítményre, de jobb, ha marad szerintem. Persze, ha elviszik, akkor vigyék, védjen."

Várhidi Péter elmondása szerint a fenn említett játékosok nagy része az ő kapitánykodása alatt vált felnőtt labdarúgóvá. Ennek ellenére nem tekinti saját sikerének a játékosok érett, jó futballistává válását: "Azt gondolom, hogy az a fontos, hogy versenyeztessen az utánpótlás-válogatott szövetségi edzője, minél több jussanak fel az első keretbe. Jó korosztályt kaptam annó, ahol mindenkiből jó labdarúgó lett. Sorolhatnám még Pintér Ádámot, Stieber Zoltánt, mind-mind felnőtt kerettag lett és ez a legfontosabb. Persze van ellentétje is a dolognak, mint Filkor Attila és a Vass Ádám története. Ők kicsit most háttérbe szorultak, de rendszeresen játszanak és fejlődnek. Bizonyítottak már korábban is."

Videók