Döntött a törvényszék az Újpest új címerének az ügyében

A jogosulatlan névhasználat is terítékre került sok más egyéb mellett.


Az mno.hu írását változtatás nélkül közöljük:

 

„Elbukta az Újpest 1885 Futball Kft. ellen indított pert az Újpesti Torna Egylet. Az UTE azért fordult Fővárosi Törvényszékhez, mert a futballklub az engedélye nélkül cserélte le a régi lila-fehér címert. Az új címer az utóbbi hetekben heves ellenállást váltott ki szurkolói körökben.

 

A vitában már korábban napvilágot látott, hogy a Roderick Duchatelet többségi tulajdonába tartozó Újpest 1885 Futball Kft.-t megalapító társasági szerződés kimondja, a focicsapat arculatának megváltoztatásához a kisebbségi tulajdonos UTE hozzájárulása is szükséges.

 

„Kértem, hogy a jogosulatlan névhasználat mellett vizsgálják meg az anyagi kártérítés lehetőségét is.” A fentiek fényében már eleve meglepő, hogy az ügyben az UTE cégjogi eljárás helyett személyiségi jogi pert indított. Pláne, hogy a felperes egyesület jogászai a bíróság előtt egyébként hivatkoztak a társasági szerződés említett passzusára. Fő követelésük mégis az volt, hogy a bíróság mondja ki, a fociklub a címercserével megsértette a jó hírnevüket, illetve további, a törvényben nem nevesített személyiségi jogaikat.

 

Pontosan milyen személyiségi jogokat? – érdeklődött Palotás Gergely törvényszéki bíró, mire a felperes jogászai közölték, az UTE „saját arculati integritáshoz való joga” és a „presztízs élvezéséhez fűződő joga” sérült. Az alperest képviselő Visontai Csongor ügyvéd ezzel szemben rámutatott: ilyen személyiségi jogokról még senki sem hallott.

 

Palotás bíró azt is tisztázni igyekezett, hogy a felperes szerint akkor voltaképpen társasági jogi vagy személyiségi jogi jogsértés történt, mire az UTE részéről megjelent ügyvédek közölték, álláspontjuk szerint mindkettő. Ráadásul a szerződésszegés kapcsán egy olyan polgári jogi paragrafust is idéztek, amely szolgáltatás követeléséről szól.

 

Hol van a társasági szerződésben bármiféle szolgáltatás? – fordult Palotás Gergely ismét a felperesi oldalhoz. Azt a választ kapta, hogy a kisebbségi tulajdonos nélküli döntéstől való tartózkodás szerintük szerződéses szolgáltatás.

 

A bíró szerint viszont nem az – derült ki a néhány perces szünet után kihirdetett ítéletből. Palotás nem győzte hangsúlyozni, a beadott személyiségi jogi kereset nyomán a bíróság nem vizsgálhatta a címercseréről szóló ügyvezetői döntés társasági szerződésnek való megfelelőségét, csak azt, hogy az alperes megsértette-e a felperes jó hírnevét.

 

Márpedig egy címercsere nem jóhírnév-sértés – tette egyértelművé. Az indoklásban kitért arra is, valóban nem léteznek olyan személyiségi jogok, mint a „saját arculati integritáshoz való jog” és a „presztízs élvezéséhez fűződő jog”.

 

Hogy az UTE miért nem azt a határozatot támadta meg bíróság előtt, amelyet az Újpest 1885 Futball Kft. a társasági szerződés megsértésével hozott a címer megújításáról, rejtély. A Polgári törvénykönyv rendelkezései alapján viszont úgy tűnik, a mostani, elhibázott per közben a UTE kicsúszott abból a harmincnapos határidőből, amelyet a jogszabály a jogsértő határozat megtámadására biztosít.

 

A tárgyalóteremben megjelent, az új címert ellenző szurkolók felháborodtak az UTE jogászainak ügyetlenségén” – írta az mno.hu.

Íme, a magyar válogatott tervezett kezdőcsapata - NB1.hu

Magyar-lett kezdőcsapat

Videók