Böde Dánielt lehet, hogy nem kell műteni

A Ferencváros támadója a Derbin szenvedett súlyos bokasérülést. Azóta a legtöbb magyar futballszurkolót az foglalkoztatja, hogy a felépülhet az Európa-bajnokságra az NB I gólkirály jelöltje.


 

Mint ismert, a Ferencváros és a válogatott csatára az Újpest ellen 1-0-ra elvesztett mérkőzésen szenvedett horrorsérülést. A meccs elején egy ütközést követően rosszul lépett, és a bokája rémisztő látványt nyújtva kilencven fokban elfordult. Már csaknem egy hét telt el a derbi óta, s még mindig nem lehet tudni, hogy mennyire komoly a baj. Mivel nagy a duzzanat a játékos lábán, az orvosok egyelőre nem tudják megállapítani, hogy mennyi időt kell kihagynia. Csak az biztos, hogy Böde lábát még nem műtötték meg.

 

A röntgenfelvétel alapján csonttörése nincs, de azt még nem lehet tudni, hogy részleges vagy teljes a szalagszakadása – ettől függ, műteni kell-e­ a sérülést, s mennyit kell kihagynia.

 

 

 A Blikk megkeresett egy szakértőt, aki az esetről készült fotót megtekintve elmondta, melyek a lehetőségek Böde sérülése kapcsán.

 

"Egy kép alapján nem lehet pontos diagnózist felállítani, csak általánosságban lehet beszélni erről a sérüléstípusról. Azt a képen is látni, hogy a sarokcsont jelentősen kimozdul a bokavillából, tehát valószínűsíthető, a külbokaszalagok sérültek nagymértékben, illetve ilyenkor a belboka is sérülhet – jegyezte meg dr. Magyar Mátyás ortopéd traumatológus, a Fájdalom Ambulancia vezetője. – Egy külboka-szalagsérülésnél 2-3 héttől 2-3 hónap az az időszak, amíg valaki újra pályára tud lépni. Azt gondolom, jelen esetben 6-8 hét a minimum, amivel számolni lehet. A Fradinál nagyon professzionális orvosi és fizioterápiás csapat áll a háttérben, tehát biztos, hogy a körülményekhez képest a leghamarabb pályán lesz a játékos. Ilyen sérülés az orvosi protokoll szerint vagy az első 24-72 óra órán belül, vagy 6-8 héttel az eset után műthető, amennyiben szükség van rá. Előfordulhat, hogy nem szükséges műtéti ellátás, ilyenkor pár héten át rögzítik, és utána kezelik különböző fizikoterápiás módszerekkel és gyógytornával."

Videók