A labdarúgók értéke alapján az Újpest és a Kecskemét lenne a kieső

A legnagyobb értékvesztést a lila-fehérek szenvedték el a szezonban.


A téli időszak alatt 3,6 százalékkal növekedett a labdarúgó NB I-ben szereplő csapatok kereteinek összértéke. Az őszi idény zárásakor, november közepén 134,45 millió eurót értek a magyar élvonalban szereplő játékosok, most 139,35 milliót - derül ki a mértékadó Transfermarkt átigazolási hírportál adataiból.

Az MTI a hazai átigazolási időszak február 14-i zárása után tekintette át a magyar labdarúgás élvonalának helyzetét.

Az elmúlt három hónapban hattal nőtt az NB I-ben foglalkoztatott játékosok száma, és a labdarúgónkénti átlagérték most 401 ezer euró, míg egy évvel ezelőtt 429 ezer volt. A 341 labdarúgónak továbbra is közel a fele, 145 idegenlégiós (42,5 százalék).

A télen a Kisvárda keretének összértéke emelkedett meg a legnagyobb arányban, közel egynegyedével (23,5 százalékkal), és ezzel átlépte a 10 millió eurót (11,05 millió). A Puskás Akadémia 15,6 százalékos növekedéssel a második, majd a Paks (+10,9) és a Ferencváros következik a rangsorban (+5,7 százalék.) A legnagyobb értékvesztést az Újpest szenvedte el, a Csongvai Ádámot és Katona Mátyást a Fehérvárnak eladó lila-fehérek játékoskerete 18,5 százalékkal ér kevesebbet, mint november közepén. A ZTE labdarúgóinak értéke összességében 8,2, a DVSC-é 7,9 százalékkal lett kevesebb.

Ha csak a labdarúgók értéke számítana, akkor a jelenlegi helyzet alapján az Újpestnek és a Kecskeméti TE-nek kellene kiesnie, az előbbi ugyanis 5,83 millió euróval a 11., az utóbbi pedig 4,78-cal az utolsó a rangsorban.

Az újonc KTE ehhez képest második a bajnoki tabellán, így a leghatékonyabban működő csapat a mezőnyben, az ellenpélda pedig a Fehérvár, amely annak ellenére, hogy a második legértékesebb kerettel rendelkezik (17,93 millió euró) pillanatnyilag mindössze két riválisát tudja megelőzni a táblázaton. A lista élén a bajnokságban éllovas Ferencváros áll 42,88 millió euróval, ami közel a kilencszerese hétvégi ellenfelének, az ezüstérmes pozícióban lévő Kecskemétnek.

A téli átigazolási időszak kiemelkedő transzferét a Ferencváros hajtotta végre azzal, hogy tunéziai-francia középpályását, Aissa Laidounit a Transfermarkt szerint 2,6 millió euróért eladta a német Union Berlinnek.

Ezzel Myrto Uzuni után (4 millió euró) ő lett minden idők második legmagasabb összegért értékesített labdarúgója a magyar élvonalból. Az átigazolási portál szerint Laidounit annak idején 600 ezer euróért vették meg a román FC Voluntaritól, így a IX. kerületiek 2 millió eurót nyertek az üzleten, ami minden idők harmadik legnagyobb haszna az örökranglista szerint. Említésre méltó még, hogy a Kisvárda 700 ezer euróért vált meg albán-északmacedón jobbszélsőjétől, Jasir Asanitól.

A magyar klubokba több mint 40 labdarúgó érkezett az elmúlt három hónapban: a két végletet a Mezőkövesd jelenti tízzel, illetve a Honvéd, amelyhez egy sem, mindössze egy labdarúgó tért vissza kölcsönből.

Bár a hazai klubok általában nem hozzák nyilvánosságra az átigazolási összegeket, a Transfermarkt azért időnként ilyen adatokat is közöl. A három legmagasabb összegért megvásárolt labdarúgó a Fehérvár által szerződtetett dán középpályás, Tobias Christensen 850 ezer euróval, a másik a Puskás Akadémia svéd csatára, Joanthan Levi (600 ezer), a harmadik pedig a Ferencváros által leigazolt ghánai támadó, az azóta megsérült Owusu Kwabena (500 ezer).

A Transfermarkt szerint az OTP Bank Liga legértékesebbnek becsült játékosa továbbra is Adama Traoré (FTC, 5 millió euró), Dibusz Dénes a második (FTC, 2,8 millió), majd négyes holtversenyben Levi, valamint három ferencvárosi, Kristoffer Zachariassen, Nguen Tokmac és Nikolai Baden Frederiksen következik 2,5 millióval.

Borítókép: Facebook.com/Újpest FC

Videók