SZÚR: A legendás rangadó

Idén második alkalommal rendezik meg a Futball Éjszakáját. A rendezvény központi helyszíne az Illovszky Rudolf Stadion lesz. Itt rendezik meg a mára már legendássá vált Színész-Újságíró rangadót.


Majdnem 100 éve, hogy először rendeztek Színész Újságíró rangadót Magyarországon. Az egykoron százezres tömeget vonzó futballeseményről az Újságmúzeum írt magával ragadó múltidézőt, amelyet most változtatások nélkül közlünk.

Ma már nehéz elhinni, de 1970-ben a májusi Színészek-Újságírók Rangadóra (SZÚR) több százezer jegyigénylés érkezett, így szeptemberben megismételték a Népstadionban az eseményt. A rendszerváltás aztán ezt is elsodorta, pedig hosszú ideig az év egyik jelentős eseménye volt, amikor Major Tamás beállt a kapuba, az ökölvívó Papp Laci meghúzta a szélen vagy amikor jött Bujtor István és sorra lőtte a gólokat az újságíróknak.Persze legyünk igazságosak, a hetven-nyolcvanezer ember nem csak azért ment, hogy megnézzen egy különleges focimeccset, hanem mert fellépők százai (zenekarok, színházak) vártak rájuk jobbára a Népstadionban. Egy kis SZÚR-történelem Salamon Bélával, Surdával és a többiekkel.

Az első színészek-újságírók meccsre 99 éve, 1920. június 12-én került sor az MTK sporttelepén. Itt még nem voltak betétprogramok, csak egy focimeccs a színészek és a kritikusok között. A gyászos trianoni döntés után nem sokkal jól jött az embereknek egy kis kikapcsolódás, így megnézték, hogyan vesz revánsot a tollforgatókon a színésztársadalom. Ahogy a Színházi Élet írta: „Végre itt volt az alkalom, hogy a színészek megfizessenek minden rossz kritikáért, csípős jelzőért, elhallgatott nevekért."

A színészeknél pályára lépett a komikus Salamon Béla is, aki aztán évtizedeken át a SZÚR emblematikus alakja volt. A Színházi Élet aztán némi meglepetésre nem a színészeken, az írókon élcelődött tovább: „Lógott rajtuk a trikó, egyetlen egynek nem volt egy becsületes vádlija.”


Az Újságírók csapata 1983-ban. Kapusmezben Déri János.

Fotó: Fortepan.hu/ Magyar rendőr

Az izgalmas mérkőzést aztán 4:3-ra a színészek nyerték, hogy aztán még a II. világháború előtt többször is megmérkőzzenek egymással a felek.
A virágkorát aztán a szocialista rendszerben élte a SZÚR. 1959-ben például nagy szenzációt jelentett, hogy a színészek csapatában Papp László, a híres ökölvívó is pályára lépett. Az 1962-es SZÚR-on a kapuban Major Tamás állt, az ellenfél kapuját pedig Garas Dezső, Zenthe Ferenc és Bodrogi Gyula rohamozta a több tízezer néző előtt.
Egy évvel később a kezdőrúgást Salamon Béla végezte el, aki ugyebár az első színész-újságíró összecsapáson is ott volt. 1965-ben mindenki elégedetten csettintett, hiszen 6:6 lett a meccs vége, az 1966-os esemény csúcspontjaként pedig fellépett az operettprimadonna Honthy Hanna is.

A SZÚR az év egyik rangos eseményévé vált, olyannyira, hogy még egy külön újságot is kiadtak róla, Plajbász és Paróka címmel. 1969-ben is nyolcvanezren voltak a Népstadion lelátóin, ekkor a Flintstone család is megjelent, pontosabban a magyar hangok: Csákányi László, Márkus László, Psota Irén és Váradi Hédi helyett Bálint Erzsébet.


Amikor a Flintstone család bevonult a Népstasionba. A képen Csákányi László, Márkus László, Psota Irén és Bálint Erzsébet.

Fotó: Fortepan.hu/Nagy Gyula

1970-ben, az NB I-es focimeccsek csökkenő nézőszáma miatt a Képes Sport újságírója véresen komolyan gondolta, amikor felvetette, mi lenne, ha az első osztályú focimeccseknél a szünetben az Illés vagy az Omega játszana, biztosan többen kimennének (amit kitalált, Amerikában szépen csöndben megcsinálták…).
Ez volt az az év, amikor két SZÚR-t is rendeztek, mert több százezer ember hiába igényelt jegyet a májusi eseményre, nem jutott be. 1978-ban gólgazdag meccset láthatott a publikum, 9:8-ra nyertek a színészek. A csapatukban feltűnt egy vendégjátékos is, egy bizonyos Ljubisa Szamardzsics, akit megtapsoltak a nézők, de nem annyira, mint 1985-ben. Akkor ugyanis már a Forró szél főszereplőjeként, Surdaként imádta az ország.

Arra is talán már kevesen emlékeznek, hogy a színész-újságíró rangadók egyik legeredményesebb játékosát úgy hívták, Bujtor István. A langaléta színész (aki ifjúsági válogatott kosárlabdázó is volt korábban), 1975-ig 18 gólt lőtt az újságíróknak.

Aztán elmúlt a varázs. A rendszerváltozáshoz közeledve már nem volt annyira fontos a SZÚR és szépen lassan megszűnt az az esemény, amely hosszú évtizedekig garantáltan telt házat vonzott a Népstadionban.

Elvitte a rendszerváltás a Wartburgokkal, a kubai naranccsal és az ikertelefonnal együtt.
Nekem azért hiányzik.
Sokkal jobban, mint az ikertelefon…

Forrás: Facebook.com/Újságmúzeum

Borítókép: Fortepan.hu/Nagy Gyula

Videók