Német szakember a magyar női labdarúgó-válogatott élén

A csapatnak most először lesz külföldi vezetőedzője.


A német Margret Kratz-ot nevezte ki az Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöksége a női válogatott szövetségi kapitányának.

Az MLSZ honlapjának csütörtöki tájékoztatása szerint az 59 éves szakember lesz a nemzeti együttes első külföldi szakvezetője.
Margret Kratz a Bundesligában középpályásként szerepelt, és a válogatottban is pályára lépett. Később edzőként a német utánpótlásnevelésben dolgozott, és - Tina Theune után - második nőként szerzett felsőfokú edzői diplomát.

A német edzőképzésben az első nő volt, aki a B-licences tanfolyamokon férfi edzőket képzett.

A felnőtt és korosztályos világbajnokságokon a nemzetközi szövetség (FIFA) technikai elemző csapatának tagja volt, és dolgozott a későbbi Európa-bajnok Nadine Kesslerrel - aki 2015-ben az Év játékosa lett -, továbbá a magyar származású, olimpiai bajnok és Bajnokok Ligája-győztes Marozsán Dzseniferrel is.


"Azt akarom elérni, hogy a csapat minden egyes tagja, játékosok és a stáb is megismerje, elsajátítsa és magáénak érezze ugyanazt a futballfilozófiát" - fogalmazott Margret Kratz.

"Harminc éven át dolgoztam a német szövetségnél, de most eljött az idő, hogy valami újba kezdjek. Tudom, hogy Magyarországon nagyon sok tehetség van, akiknek támogatásra van szükségük a fejlődésükhöz. Szeretném megköszönni az MLSZ-nek a bizalmat, már nagyon várom, hogy belevágjunk a munkába."

A német szakember Markó Edinát követi a szövetségi kapitányi poszton, aki az Izland elleni Eb-selejtezőt követően mondott le posztjáról decemberben, hét év és 89 mérkőzés után.

Az új kapitány áprilisban tartja meg első összetartását, amennyiben a vírushelyzet lehetővé teszi.

Borítókép: Christof Koepsel/Bongarts/Getty Images

 

Videók