Minden idők legeredményesebb ausztrál edzője 88 éves lett

Isten éltessen Árok Ferenc!


Társoldalunk a Sporthataroknelkul.hu Árok Ferenc szóló írását közöljük, változtatás nélkül.

Hétfőn ünnepelte 88. születésnapját Árok Ferenc közismert vajdasági származású labdarúgó edző, az ausztrál válogatott egykori szövetségi kapitánya, akinek neve egybeforr a futball felvirágoztatásával a kenguruk országában. Sokáig sportújságíróként dolgozott a Magyar Szónál, emellett pedig labdarúgó edzőként is tevékenykedett. Az első sikereit az újvidéki Novi Sad ifjúsági csapatával érte el, majd 1961-ben a felnőttekkel bejutott az egykori Jugoszlávia élvonalbeli bajnokságába, s 29 évesen ő lett minden idők legfiatalabb első ligás edzője.

Kalandos életútja során több alkalommal dolgozott Ausztráliában, először a St. George Budapest csapatának az irányítását vette át, majd hazatért Jugoszláviába. Az 1980-as évek elején ismét Ausztráliába került, 23 éven át dolgozott az ottani labdarúgó életben, 1983 és 1989 között pedig a válogatott szövetségi kapitánya volt. Közel került ahhoz, hogy az ausztrál nemzeti együttessel kijusson az 1986-os mexikói világbajnokságra, de a sikeres óceániai selejtezők után az interkontinentális pótselejtezőn 2:0-ás összesített eredménnyel alulmaradtak az Alex Ferguson vezette Skóciával szemben.

Az ausztrálok kijutottak az 1988-as szöuli olimpiára, és a csoportkörben bombameglepetésre 1:0-ra legyőzték Jugoszláviát, ami elsősorban Árok Ferencnek volt köszönhető, aki kiválóan ismerte a jugoszláv csapatot. Később nyertek Nigéria ellen is, így a Romárióval felálló Brazíliától elszenvedett vereség ellenére továbbjutottak a negyeddöntőbe. A legjobb nyolc között a későbbi aranyérmes Szovjetúnió állította meg az Aussie válogatottat, amely így is történetének egyik legnagyobb sikerét aratta. Szintén 1988-ban az Ausztrália 200 éves fennállása tiszteletére rendezett tornán 4:1-re legyőzték a világbajnok Argentínát.

Árok Ferencet minden idők legeredményesebb ausztrál edzőjének tartják számon. Megkapta a legmagasabb rangú állami kitüntetést, amelyet a brit királynő adományoz. Barátságot ápolt Puskás Ferenccel abban az időszakban, amikor az Aranycsapat egykori kapitánya Ausztráliában edzősködött. A 2000-es évek elején visszatért Újvidékre, jegyzetíróként sokáig publikált a Magyar Szóban, Orbán Viktor miniszterelnök több alkalommal kikérte véleményét a magyar labdarúgással kapcsolatban, 2019 óta pedig a topolyai TSC tiszteletbeli elnöke. Isten éltesse!

Borítókép: sportujsagirok.hu

Forrás: sporthataroknelkul.hu/Törőcsik Nagy Tamás

Videók