"A játékvezetőnek az a küldetése, hogy a szurkolók a lehető legjobban szórakozzanak"

A nemrég elhunyt sípmesternek különleges volt a hitvallása.


Világbajnoki fináléban, Bajnokok Ligája-döntőben bíráskodott, négyszer választották meg a világ legjobb játékvezetőjének, a legmagasabban jegyzett magyar játékvezető volt. A 65 éves korában elhunyt Puhl Sándorra emlékezünk.

A világhírű játékvezető, az 1994-es vb-döntőt és az 1997-es BL-döntőt dirigáló magyar szakember 65 esztendős volt. Puhl Sándort, a Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezető Bizottságának alelnökét az MLSZ saját halottjának tekinti.

Puhl Sándor, Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottságának alelnöke 1955. július 14-én született Miskolcon. Tizenöt éves korában tette le a játékvezetői vizsgát, majd fokról fokra lépett feljebb a ranglétrán. Az élvonalban a Vasas–Csepel mérkőzésen (3–0) mutatkozott be 1984-ben, a Fáy utcában. Tartalmas pályafutása alatt 225 NB I-es találkozón fújhatta a sípot.

Az elismert bíró játékvezetői vizsgáját Mezőkövesden tette le, de karrierje Heves megyében teljesedett ki. Ezekre az évekre egy korábbi interjújában így emlékezett: „Az idő óta, hogy a munka elszólított Egerből, sajnos csak nagyon ritkán jutok el a környékre, pedig mindig úgy érkezem, hogy hatalmas szeretet van a szívemben Eger és Heves megye iránt – mondta Puhl Sándor. – Elég sok helyen megfordultam szerte a világban, és még mindig biztosan mondom, hogy Eger az egyik leggyönyörűbb város a földön.’’

A nemzetközi vérkeringésbe 1988-ban kapcsolódott be FIFA-kerettagként. A csúcsra hat év múltán ért fel: ő vezette a brazil–olasz döntőt paraguayi és iráni asszisztenseivel a pasadenai Rose Bowl stadionban, 94 000 néző előtt. Ez volt a futballtörténelem tizenötödik világbajnoki döntője, amelyet 10. európaiként, első alkalommal magyarként vezethetett.

Két évvel később az Anglia–Németország elődöntőt dirigálta az Európa-bajnokságon.

A következő esztendőben, 1997-ben a Borussia Dortmund–Juventus Bajnokok Ligája-döntőjében (3–1) bíráskodott. Az volt a második európai kupafináléja, ugyanis 1993-ban ő vezette az ugyancsak Borussia Dortmund–Juventus párharcot hozó UEFA Kupa-döntőt (1–3).

A labdarúgás statisztikájával és történetével foglalkozó szervezet (IFFHS) sorozatban négyszer választotta meg a világ legjobb játékvezetőjének (1994-1997). Az ezredfordulón fejezte be a bíráskodást.

De nem csak a sportpályán, civilben is sokan találkozhattak Puhl Sándorral, hiszen hosszú évekig az egri Domus Áruház igazgatója volt.

2000–2006 között az MLSZ alelnökeként tevékenykedett, 2006-ig MOB-tagként személyesen képviselte a labdarúgást az olimpiai mozgalomban. 2006-ig a FIFA Játékvezető Bizottságának tagja volt. 2000-től 2007-ig az MLSZ Játékvezetői Testületének elnöke volt. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) nemzetközi játékvezetőinek ellenőreként is működött, 2010-től az MLSZ Játékvezetői Bizottságának alelnöki tisztét töltötte be.

Magyarország nemzetközi megismertetésében végzett kiemelkedő tevékenységéért 2000. augusztus 20-án a Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztkeresztjével tüntették ki, és a belügyminisztertől egy Aranysípot kapott.

Ars poeticája: „A játékvezetőnek az a küldetése, az a hivatása: a rá ruházott hatalommal élve hozzájáruljon ahhoz, hogy a játéktéren kívül tartózkodók a létező legjobban szórakozzanak.”

A FIFA elnöke, Gianni Infantino is üzent Puhl Sándor halála után:

"Szeretném őszinte részvétemet kifejezni Puhl Sándor, korábbi FIFA-játékvezető halála miatt. Kétség sem fér hozzá, hogy Sándor jelentős mértékben hozzájárult a játékvezetés fejlődéséhez, valamint sportunk és értékeink népszerűsítéséhez Magyarországon, Európában és a világ minden táján. Korának egyik legkiemelkedőbb játékvezetőjeként széles körben elismert öröksége a pályán és a pályán kívül sem merül feledésbe. A nemzetközi labdarúgó-közösség nevében szeretném kifejezni legmélyebb együttérzésünket a Magyar Labdarúgó Szövetség, valamint Sándor családja, barátai és szerettei felé. Reméljük, hogy ezek az emlékek és támogató szavaink némi vigaszt nyújthatnak ebben a nehéz időszakban."

Puhl Sándorról az UEFA is megemlékezett. Az Európai Labdarúgó-szövetség Játékvezetői Bizottságának elnöke, a korábbi olasz nemzetközi játékvezető, Roberto Rosetti így fogalmazott:

Puhl Sándor bálványom és jó barátom volt. Hatalmas tehetséggel bíró játékvezető volt. Nagyon sokat köszönhetek Sándornak. Állandó tanácsai és biztatása felbecsülhetetlen volt a fejlődésemben. Mélységes szomorúsággal tölt el elvesztése, és őszinte részvétem fejezem ki a családjának.

Puhl Sándor 2021. 05. 20-án, 65 éves korában hunyt el.

Borítókép és forrás: szövetség.mlsz.hu  

Sport365.hu - Elhunyt Puhl Sándor

A világhírű játékvezető, az 1994-es vb-döntőt és az 1997-es BL-döntőt dirigáló magyar szakember 65 esztendős volt. Puhl Sándort, a Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezető Bizottságának alelnökét az MLSZ saját halottjának tekinti. A kiemelkedő tehetségű játékvezető már fiatalon, 1984-től működött a labdarúgó NB I-ben.

Videók