Varga Barnabás lett a legjobb, Dzsudzsák is a dobogón

Természetesen Szoboszlai Dominik is díjat kapott.


 Varga Barnabást választották meg a legjobb mezőnyjátékosnak az OTP Bank Ligában a Hivatásos Labdarúgók Szervezetének (HLSZ) szavazásán.

A szervezet idén már 33. alkalommal szavaztatta meg tagságát a legutóbbi bajnoki idény legjobbjairól, a csaknem ezer profi futballista nyolc kategóriában voksolhatott, posztonként öt személyre.

A HLSZ hétfői budapesti díjátadó ünnepségén Horváth Gábor, a HLSZ főtitkára kiemelte, hogy reményei szerint a külföldön szereplő magyar válogatott futballisták hatására elindulhat végre egy olyan tendencia, amelyre tíz-húsz éve várnak és amely a környező országokban látszik: hogy ha egy játékos topligában játszik és az értéke a korábbiénak sokszorosára megy fel, az a többi magyar játékos értékére is hatással van. Példaként említette a többi között az első liverpooli gólját vasárnap megszerző Szoboszlai Dominikot, leszögezve: ez nemcsak személy szerint neki, de a többi magyar játékos számára is óriási lehetőség.

A Paksról Ferencvárosba igazolt Varga - aki 26 találattal lett az élvonal gólkirálya - a kecskeméti Szuhodovszki Somát és a debreceni Dzsudzsák Balázst megelőzve zárt az élen.

"A legfelső polcon van a tavalyi évem, remélem, hogy az idei még feljebb kerül" - mondta Varga.

A legjobb kapus az elmúlt két alkalomhoz hasonlóan a ferencvárosi Dibusz Dénes lett, a legjobb külföldön futballozó játékosnak pedig válogatottbeli társát, az RB Leipzigtől Liverpoolba szerződött Szoboszlai Dominikot választották meg Kerkez Milos (AZ Alkmaar, jelenleg: AFC Bournemouth) és korábbi lipcsei klubtársa, Willi Orbán előtt.

"Örülök, hogy sikerült ezt a díjat megnyernem, remélem, hogy jövőre is itt lehetek. Nem volt egyszerű a kezdet Liverpoolban, ezt mindenki tudja, aki új együttesbe igazol, de ezt akartam, ezt vállaltam, csinálom a dolgomat és mindent megteszek a csapatért" - fogalmazott Szoboszlai. Hozzáfűzte: a válogatottért is mindent belead, csapatkapitányként példát kell mutatnia, még ha többeknél fiatalabb is. A nemzeti csapat csütörtökön Szerbiában játszik Európa-bajnoki selejtezőt.

Az edzők közül a Kecskemét trénere, Szabó István zárt a kategória első helyén.

A legjobb 21 éven aluli játékos Katona Bálint (Kecskeméti TE, jelenleg: Ferencvárosi TC), míg a másodosztály legjobbja Lukács Dániel (DVTK) lett. A szezon legszebb védéséért járó díjat Gundel-Takács Bence (Budafoki MTE) kapta.

Az NB I álomcsapatába öt játékos került be a címvédő Ferencvárosból és három az ezüstérmes Kecskemétből.
Idén már hetedik alkalommal két kategóriában a női labdarúgás legmeghatározóbb alakjait is díjazták: Bíró Barbarát (Ferencvárosi TC) a legjobb kapusnak, Gődér Brigittát (Haladás Viktória, jelenleg: Ferencvárosi TC) pedig a legjobb mezőnyjátékosnak választották meg.

Az OTP Bank Liga 2022/23-as szezonjának álomcsapata:
---------------------------------------------------
Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC) - Botka Endre (Ferencvárosi TC), Samy Mmaee (Ferencvárosi TC), Belényesi Csaba (Kecskeméti TE), Pászka Lóránd (Ferencvárosi TC) - Banó-Szabó Bence (Kecskeméti TE), Dzsudzsák Balázs (DVSC), Szuhodovszki Soma (Kecskeméti TE) - Adama Traoré (Ferencvárosi TC), Varga Barnabás (Paksi FC, jelenleg: Ferencvárosi TC), Csoboth Kevin (Újpest FC)

Fotó: Tóth Zsombor / Sport365.hu

Videók