80 éves a legendás sportriporter

Isten éltesse Novotny Zoltánt!


Magyar-történelem szakos tanárként végzett, majd a Magyar Rádiónál dolgozott bemondóként 3 éven keresztül. Az 1964-es tokiói olimpia idején már a hazai stúdióban segédkezett, 1966-tól pedig szinte elképzelhetetlen nélküle egy-egy sportesemény. Novotny Zoltán ma ünnepli a 80. születésnapját.

A magyar sportújságírás meghatározó alakja 56 éve közvetít a pálya, vagy a medence széléről. Sportszeretete - mely még mindig hajtja - olyan erős, hogy akarva akaratlanul átragad az emberre, ha egyszer a rádión odakapcsol a közvetítésére.


Novotny Zoltán sportriporter a csőpostán érkezett híranyagot olvassa.

Fotó: Fortepan.hu/Szalay Zoltán

A 13 olimpiáról és 4 labdarúgó-világbajnokságról tudósító Novotny 1966-ban lett rádiós bemondóból sportriporter, és bár a legtöbben a sportpályákról ismerik őt, számos más műsorért is felelt az elmúlt közel 60 évben. 27 évig dolgozott külsősként a Magyar Televíziónál. Ez alatt az idő alatt segédkezett a Híradóban, az Ablakban, de számos gyermekműsor is kötődik a nevéhez.


Novotny Zoltán és dr. Pálfy József a Tv Híradó stúdiójában.

Fotó: Fortepan.hu/MagyarTelevízió

1982-től 1996-ig vezette a rádió sportosztályát, 1996 és 2003 között a Petőfi Rádió főszerkesztője volt. Elképesztő energiával dolgozott egész életében. Nem csak televíziósként, rádiósként és újságíróként segítette fiatal munkatársait, de 17 éven keresztül vezette a Magyar Sportújságírók Szövetségét is. 

1980 óta a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség súlyemelő bizottságának, 1985 óta pedig a Magyar Olimpiai Bizottságnak tagja.

 

KISPEST-HONVÉD FC ⚽️ FERENCVÁROSI TC

Labdarúgó Szuper Kupa, 1992/93 Budapest, Népstadion - 1993.08.25. A Duna Televízió felvétele. Riporter: Novotny Zoltán és Radnóti LászlóNovotnyt A Nemzeti Sportszövetség kétszer választotta meg az év legjobb sportújságírójának. 1997-ben és 2014-ben megkapta a MOB-médiadíját. Hetvenedik születésnapja alkalmából a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Aranytollal tüntette ki. 2012-ben megkapta Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét, 2013-ban Táncsics-díjas lett, valamint a Prima Primissimát is megnyerte.


Novotny közvetítésein generációk nőttek fel.

Fotó: Fortepán.hu/GiltánTivadar

Nemcsak a sport játszik fontos szerepet életében, hanem a hit is. 2004-ben a Protestáns Újságírók Szövetségének elnöke lett, s tagja a Magyarországi Evangélikus Egyház sajtóbizottságának. Az egyházi életben aktív szerepet vállal a budapesti Deák téri evangélikus gyülekezet presbitereként.


Kollégái stílusosan körkapcsolással köszöntötték a legendás riportert.

A most 80 éves legenda, továbbra sem pihen, az MTI-nek azt mesélte, a karantén ideje alatt betartotta a szabályokat, de végig dolgozott otthonról. Jegyzeteket készített, illetve többek között az antwerpeni olimpia századik és Puskás Öcsi születésének 93. évfordulójára készített anyagokat a rádióban.

Arról pedig, hogy Tokióban ott lesz-e még, azt mondta, az olimpiára vezető út már rögös, és bizonyos kor fölött már nem jó, ha az ember kiszakad a megszokott környezetéből.

Ugyanakkor hozzátette, ha kivinnék, simán megoldaná a feladatot.

Abban pedig biztosak lehetünk, amennyiben Novotny a 14. olimpiájáról is közvetít majd, sokan odatekernek az adásra, hogy hallhassák a soha nem múló lelkesedést.

Borítókép: Sport365/BakonyiPéter
Forrás: Wikipédia, MTI

 

Videók