77 éves az újpestiek legendája

Isten éltesse Dunai Antalt!


Dunai Antal neve nem csak játékosként, hanem edzőként és sportvezetőként is ismert volt. Az olimpiai bajnok labdarúgó 1943 március 21-én született.

A legendás játékos a kétezres lélekszámú Garán látta meg a napvilágot, Dujmov Antal néven.

Alig 10 éves volt amikor futballozni kezdett a Bajai Bácska csapatában. Nyolc itt töltött év után, 1961-ben a Pécsi Dózsához igazolt, majd három évvel később az Újpesti Dózsa csatára lett. A lila- fehéreknél rövid időn belül a kezdőcsapat tagja lett.

Azonban nem csak a klubbeli karrierje ívelt felfelé, a válogatott színeiben is sikerült maradandót alkotnia. 1964-ben az olimpiai csapat tagjaként aranyérmet szerzett, majd négy évvel később, Münchenben ezüstöt akasztottak a nyakába.

Magyarország - Csehszlovákia 1969.05.25 Dunai II Antal gólja

a mérkőzés adatlapja: http://www.magyarfutball.hu/hu/merkozes/1582

Első magyar bajnoki címét 1969-ben nyerte meg az Újpesttel. Ezt további 6 győzelem követte sorozatban. A bajnoki címek mellett, 3 kupagyőzelmet is sikerült begyűjtenie, és ugyanennyiszer a magyar gólkirályi címet is megszerezte. 1967-ben Ezüstcipőt, 1968-ban Bronzcipőt nyert. 

Az Újpestet 13 év után 1976-ban hagyta ott. Ezt követően egy évet a Debreceni VSC-nél töltött, majd a Chinoin és az osztrák Simmering csapatában játszott. Bár 1978-tól már edzőként is dolgozott, aktív pályafutását csak 1981-ben fejezte be. 


Dunai Antal (jobbról a második) első válogatott mérkőzése előtt, 1969-ben.

Fotó: MLSZ.hu

1978-ban az Újpesti Dózsa edzője lett, 1981-től pedig Spanyolországban dolgozott. Megfordult a Jereznél, a Real Betisnél és a Castellón csapatánál is. Egy rövid időre hazatért és a Zalaegerszegi TE vezetőedzője lett, 1987-ben azonban visszament Spanyolországba és egy szezon erejéig a Real Murciát irányította. Ez után végleg visszatért Magyarországra, ahol először a Zalaegerszegnél, majd a Veszprém gárdájánál dolgozott. majd visszatért Zalaegerszegre. 

 

Szovjetunió-Magyarország | 1-0 | 1972. 06. 14 | MLSZ TV Archív

Európa-bajnoki elődöntő. A mezőnyfölény ellenére fájdalmas vereséget szenvedtünk. A 80. percben Zámbó Sándor büntetőt lőhetett, de nem sikerült az egyenlítés...

1993-ban az olimpiai válogatott szövetségi edzője lett. Trénerként itt érte el legnagyobb sikerét. Csapatát sikeresen vezette ki az 1996-os atlantai olimpiára.

Ebben az évben kinevezték az utánpótlás-válogatottak konzultánsává. Eközben volt az Újpest labdarúgó szakosztályának igazgatója, majd a DVSC vezetőedzője is. Az olimpiai válogatottól 1998-ban távozott. 

1998-tól az Ifjúsági- és Sportminisztériumban miniszteri biztosként és tanácsadóként dolgozott, ahonnan 2001-ben vonult nyugdíjba. 2006-ban a Magyar Labdarúgó-szövetség szakmai ügyekért felelős alelnökévé választották. A Magyar Olimpiai Bizottság tagja.

Borítókép: Olimpia.hu


Videók