Szentpéteri Viktor újra Finnországban bizonyíthat

Idehaza alig kapott lehetőséget az élvonalban, külföldön viszont két nemzetközi kupaszereplést kiharcoló gárdának is első számú kapusa lett. Szentpéteri Viktor az FC Lahtival idén ismét kilépne az európai kupaporondra.


Szentpéteri Viktor Dunakeszin kezdett el futballozni, majd tíz éves korában az Újpest korosztályos csapatába került. 1999-ben hagyta el a lila-fehéreket a REAC kedvéért. Itt mutatkozott be a felnőttek között, de a kevés játéklehetőség miatt a 2003/2004-es szezonra a BKV Előrébe igazolt. Az Előrében stabil kezdőjátékossá vált, majd a következő szezonban visszatért Rákospalotára. A 2006/2007-es szezonban már a másodosztályú Dunaújvárost erősítette, aztán 2008-ban igent mondott a finn FC Lahti hívására és mindössze 18 NB I-es mérkőzéssel a háta mögött légiósnak állt.

Kevés élvonalbeli tapasztalata, relatíve ismeretlensége ellenére Finnországban karrierje legszebb évei vártak rá. A szerény középcsapatnak (sem igazán) számító Lahtival 2008-ban bronzérmet szerzett a bajnokságban, így a csapat a következő évben elindulhatott az Európa Ligában, ahol a harmadik selejtezőkörig jutott. Egyénileg több alkalommal is beválasztották a hónap legjobb tizenegyébe, majd a szezon végén a Lahti játékosai és a szakmai stáb megválasztották a csapat legjobbjának. 2010 februárjában szabadon igazolhatóvá vált és fél éves szerződést kötött az MTK csapatával, ahol azonban csak egyetlen mérkőzésen lépett pályára.

Az MTK-hoz eredetileg Szatmári Zoltán sérülése miatt került, ám ahogy a hálóőr fogalmazott, a Hungária körúton „másképp alakultak a dolgok, hiszen szerződtettek egy másik első számú kapust is”. Ezután némileg meglepő módon Málta felé vette az irányt.

Szentpéteri Viktor finnországi éveiről, illetve Lahtiból való távozásáról a Sport TV-ben is beszélt:


„Talán buta lettem volna, ha kihagyom, hiszen a Silema Wanderersnél töltött időszak nemzetközi szerepléssel járt. Gyönyörű sziget, de szakmai szempontokat nézve, nem sokat adott. Nagyon nehéz Máltán élni. Nyaralni teljesen más...” – értékelte Viktor hazatérése után a máltai kalandot.

Így hát tavaly szeptemberben visszatért abba a klubba, ahonnan elindult profi pályafutása. Azonban ismét nem időzött sokat Rákospalotán és 2012 februárjában újra az FC Lahti játékosa lett. A jelenleg zajló bajnokságban 14 Veikkausliiga-mérkőzésén lépett pályára. A 17. forduló után klubja a hetedik helyen áll a 12 csapatos finn bajnokságban, 4 pontnyira az EL-indulást jelentő harmadik helytől. A végén megint jól fog elsülni Szentpéteri finnországi kalandja – pedig két éve még mennyire óckodott attól, hogy visszatérjen északra (lásd: videó)…

Videók