Világszerte Alira emlékeznek – "több volt, mint sportlegenda"

A sportvilág és a politika ismert személyiségei világszerte megemlékeztek a szombat hajnalban, 74 éves korában elhunyt Muhammad Aliról, a legendás bokszolóról, aki újradefiniálta a sportemberi nagyságot a vietnami háború és a feketék megkülönböztetése elleni kiállása révén."Természetesen ő volt a legnagyobb hatással az életemre. Még Martin Luther Kingnél is többet tett, hogy megváltoztassa az embercsoportok közötti viszonyokat és az emberek nézeteit. Kiváltságomnak tartom, hogy ismerhettem, és a barátomnak mondhattam" - mondta Bob Arum, Ali egykori mérkőzés-szervezője.

"A szívemben mélységes szomorúság van, ugyanakkor elismerés és megkönnyebbülés is egyben, hogy a legnagyobb most megpihen a legnagyobb helyen" - mondta Roy Jones Jr., aki a profik között négy különböző súlycsoportban volt világbajnok.

"Muhammad Ali volt az egyik legnagyszerűbb ember, akivel valaha találkoztam. Nem kétséges, ő volt korunk egyik legjobb embere. Igazságtalanság lenne kizárólag ökölvívóként tekinteni rá. Alival és Frazierrel egyek voltunk. Egy részem elillant. A legjobb részem" - közölte George Foreman, Ali egykori ellenfele.

"Soha nem lesz még egy Muhammad Ali. A fekete közösségnek a világ minden táján, illetve a sötétbőrű embereknek szerte a világon szükségük volt rá. Ő volt a mi hangunk. Az ő hangjának köszönhetem, hogy ma az vagyok, aki" - nyilatkozta Floyd Mayweather Jr., aki öt szervezetnél volt világbajnok.

"Ez egy szomorú nap az életünkben. Szerettem Muhammad Alit, a barátom volt. Ali soha nem hal meg. Mint Martin Luther King, a lelke tovább él. Az öröksége megkérdőjelezhetetlen. Amikor próbára tették, akkor is kiállt azért, amiben hitt" - mondta a világhírű promóter, Don King.

"Egy óriást veszítettünk el ma. Az ökölvívás részesült Muhammad Ali tehetségéből, de közel sem annyira, amennyire az emberiség részesült az emberségéből" - vélekedett Manny Pacquiao világbajnok bokszoló és politikus.

"A legenda, aki túllépett a sporton, és igazi bajnok mindenki számára" - írta közösségi oldalán Oscar De La Hoya, aki hat súlycsoportban volt világbajnok.

"Muhammad Ali egy legenda, a világ egyik leghíresebb sportolója. Feltette a sport térképére az ökölvívást, amit ma már több millió háztartásban néznek világszerte. Vele kezdődött a sportág aranykora, kikövezte a profi bokszolók útját, köztük az enyémet is" - tette hozzá.

"Minden idők egyik legnagyobb bokszolója volt, és egy igaz ember, aki a végtelenségig harcolt a hite szerint. Együtt érzünk a családjával és imádkozunk érte" - írta a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA).

"Pályafutásom meghatározó pillanata volt, amikor 1996-ban, Atlantában átadhattam a fáklyát Muhammad Alinak az olimpiai láng meggyújtása előtt. Ez egy olyan örök emlék számomra, mint bármelyik érmem, amit nyertem. Az olimpikonoknak részben az a szerepük, hogy másokat is ösztönözzenek álmaik megvalósítására. Soha nem létezett olyan, aki erre a szerepre alkalmasabb, mint Ali" - nyilatkozta az úszó Janet Evans.

"Büszkék vagyunk rá, hogy Ali olimpiai bajnok volt. Páratlan finomságot és elszántságot hagyott ránk, amely továbbra is, még generációkon keresztül inspirálja az amerikaiakat" - vélekedett Scott Blackmun, az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának vezetője.

"Igazán nagy bajnok és csodálatos ember volt. Hiányozni fog mindannyiunknak" - közölte Donald Trump amerikai republikánus párti elnökjelölt-aspiráns.

"Hillary és én rendkívül szomorúak vagyunk Muhammad Ali halála miatt. Az 1960-as római olimpiai aranyérmétől kezdve az ökölvívás rajongói világszerte a könnyedség, a gyorsaság és az erő megismételhetetlen keverékét láthatták tőle. A pimasz magabiztossága, a fiatalsága és a sikeressége a szemünk láttára vált férfiassággá, teljes vallási és politikai meggyőződéssé, ami oda vezetett, hogy kemény döntéseket hozott, és együtt élt ezek következményeivel. Láthattuk, milyen bátor, hogyan inspirálja a fiatalokat, hogyan érez együtt a rászorulókkal, és még saját egészségügyi problémáit is képes kedélyesen, humorral viselni. Megtiszteltetés volt számomra, hogy átadhattam neki az Elnöki Polgári Kitüntetést a Fehér Házban, hogy láthattam, amint fellobbantja az olimpiai lángot, és hogy a barátomnak mondhattam azt a férfit, aki a diadalok és a perek által egy legendánál is nagyobbá vált" - írta Bill Clinton, az Egyesült Államok korábbi elnöke, aki egyben felesége, Hillary Clinton, az amerikai demokrata elnökjelöltség várományosának nevében is búcsúzott.

"Olyan sportoló volt, aki megérintette az emberek szívét, szerte a világon. Egy sportoló, aki túlmutatott a sporton, akinek volt bátorsága, hogy reményt adjon a szenvedőknek, a betegeknek, hiszen nem rejtegette saját problémáit, amikor Atlantában meggyújtotta a lángot. Egy sportoló, aki harcolt a békéért és a toleranciáért - ő egy igazi olimpikon volt. Rendkívül inspiráló volt személyesen találkozni vele. Nagyon büszke, mégis szerény ember volt" - mondta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach.

"Muhammad Ali nem csak a ringben volt bajnok. A polgári jogok bajnoka is volt, egyben példakép oly sok ember számára" - közölte David Cameron brit miniszterelnök.

Videók