Ünnepel a bokszlegenda: Muhammad Ali 70 éves!

A mai napon ünnepli 70. születésnapját a boksztörténelem legnagyobb egyénisége Muhammad Ali. A kivételes képességű bokszoló hihetetlen beszólásaival színt vitt a profi bokszba, amellyel rengeteg szurkolót megnyert magának.


1942. január 17-én a Kentucky államban található Louisville városában látta meg a napvilágot Cassius Marcellus Clay Jr. Az istenáldotta tehetség nemcsak profiként, hanem amatőrként is sikeres volt. Az 1960-as római ötkarikás játékokon félnehézsúlyban aranyérmet nyert. A döntőben a lengyel Zbigniew Pietrzykowskit győzte le. Ali 1960 október 29-én 18 évesen és 286 naposon mutatkozott be a profik táborában. Első ”áldozata” Tunney Hunsaker volt, akit pontozással vert meg. Közel négy évnyi karrierépítés után 1964. február 25-én, még Cassius Clay néven a hetedik menetben kiütötte a félelmetesnek hitt Sonny Listont, ezzel a győzelemmel felült a nehézsúly trónjára. Azon az estén mondta: „Sokkoltam a világot!”

A mérkőzés után egy nappal csatlakozott az Elijah Muhammad és a híres polgárjogi harcos, Malcolm X által vezetett Nation of Islam nevű radikális afroamerikai szektához. Clay előbb Cassius X-re, majd Muhammad Ali változtatta a nevét. 1967-ben katonai behívót kapott, de hitére hivatkozva visszautasította azt. Ali három évig nem bokszolt, majd Jerry Quarry kiütésével 1970-ben jelezte visszatérését. 1971. március 8-án elszenvedte első vereségét. Joe Frazier a "XX. század összecsapásán" pontozással győzte le őt. A világbajnoki cím elvesztése után elindult egy rögös úton, amelynek végén előbb visszavágott Frazier-nek, majd 1974. október 30-án a ”Rumble in the Jungle-ön” legyőzte a KO-király George Foremant. Ezt a mérkőzést rendezték meg Zaireban. Közel egy évvel Foreman legyőzése után kiütötte Fraziert. Ezt a csatájukat nevezték el a ”Manilai Thrillernek”.Ali mélyrepülése 1978. február 15-én vette kezdetét. A legenda 36 évesen és 29 naposan kikapott a teljesen ismeretlen Leon Spinks-től. Pár hónappal később visszavágott Spinks-nek és harmadszor is világbajnok lett, de már közel sem nyújtott olyan teljesítményt, mint fénykorában. Alit megfogta az idő vasfoga, amelyet nem akart elfogadni. Karrierje végén Larry Holmes és Trevor Berbick is legyőzte őt. Ali a ”Bahamai dráma” után végleg felhagyott a boksszal. Érdekesség, hogy 1995-ben Muhammad Ali Múzeum nyílt szülővárosában Louisville-ben, amely a Muhammad Ali Centerben található. A legenda az ikon 1984 óta Parkinson-kórban szenved.

Idézetek a legnagyobbtól:
– Lebegj, mint a lepke, és csípj, mint a méh!
– Ez csak munka. A fű nő, a madarak énekelnek, a hullámok a homokot mossák, én pedig embereket verek.
– Boksz az, amikor sok fehér ember nézi, ahogy két fekete összeveri egymást.
– Aki ötvenévesen is ugyanolyannak látja a világot, mint húszévesen, az harminc évet elpazarolt az életéből.
– Ha valaki olyan nagy, mint én, nehéz szerénynek lenni.
– A lehetetlen csupán egy nagy szó, amellyel a kis emberek dobálóznak, mert számukra könnyebb egy készen kapott világban élni, mint felfedezni magukban az erőt a változtatásra. A lehetetlen nem tény. Hanem vélemény. A lehetetlen nem kinyilvánítás. Hanem kihívás. A lehetetlen lehetőség. A lehetetlen múló pillanat. A lehetetlen nem létezik.


 

Videók