Tragédia: Lewis és Klicsko is megemlékezett Stewardról

Emanuel Steward három korábbi tanítványa, Vlagyimir Klicsko, Lennox Lewis és Oscar de la Hoya is megemlékezett a legendás trénerről.


Nem találom a megfelelő szavakat arra, hogy leírjam azt a hatalmas mértékű szomorúságot és veszteséget, amelyet az HBO Sports érez a tragikusan elhunyt Manny Steward miatt. Több mint egy évtizedig Manny volt az egyik legtekintélyesebb kollégánk, aki megtanított minket arra, hogy nem csak az édes tudomány, hanem a barátság és a hűság is számít. Az energikussága, a lelkesedése és a ragyogó mosolya volt jellemző a jelenlétekor. Tíz gongszó nem elég ahhoz, hogy a halálát gyászoljuk. Hozzájárult a sporthoz és az HBO soha nem felejti el. Gondolataink és imáink a családjával vannak.” – fogalmazott Ken Hershman az HBO Sports elnöke, Emanuel Stewardról, aki csütörtökön hunyt el.

Az ökölvívást egy hatalmas veszteség érte Emanuel Steward halálával. Vitalij és én a teljes Klicsko csapat nevében legmélyebb és szívből jövő részvétünket küldjük Emanuel családjának és barátainak. Nem gyakori, hogy egy személy minden felkészülés során egy igazi legendával működjön együtt, szerencsésnek érzem magam, hogy közel egy évtizedig együtt dolgoztunk. Hiányozni fog az együtt töltött idő. A hosszú beszélgetések az ökölvívásról, a világról és magáról az életről. Legfőbbképpen a barátságunk fog hiányozni. A csapatom és én folytatni fogjuk a kitűzött célokat, amelyeket Emanuel határozott meg a számunkra, mert pontosan ez az, amit Emanuel szeretett volna. Tudom, hogy ő lélekben velünk lesz az út mentén és mi elérjük ezeket a célokat az ő tiszteletére!” – mondta a nehézsúlyú világelső, Vlagyimir Klicsko, akiből Steward faragott igazi bajnokot.

Hatalmas fájdalommal és szomorúsággal hallottam, hogy elhunyt ennek a korszaknak az egyik legjobb és legelismertebb edzője, Emanuel Steward. Sokat tanultam tőle a szakmai kapcsolatunk során és örökké hálás leszek neki a segítségért, amit abban az időben nyújtott nekem. Mi barátok voltunk és tudom, hogy nem csak nekem, hanem másoknak is nagyon hiányozni fog. Ő nagyon fontos része volt a mi bokszközösségünknek.” – fogalmazott a Golden Boy Promotion tulajdonosa, Oscar de la Hoya.Teljes mértékben letarolt régi barátom, mentorom és trénerem, Emanuel "Manny" Steward halála. Manny segített átvészelni néhány nagyon fontos mérkőzést a karrieremben és én nagyon sajnálom, hogy nem tudtam viszonozni ezekeket a szívességet és segíteni neki élete egyik legnagyobb küzdelmében. Mi szoros kapcsolatot tartottunk fenn és utoljára, amikor beszéltünk, még a szokásos vidám önmagát adta, így nagyon zavaró volt hallani a betegségéről és gyors leépüléséről. Nehéz szívvel fogadtam el azt a tényt, hogy az a híresztelés, amiről csak remélni tudtam, hogy alaptalan, valójában igaz. Manny mindig azt mondta, hogy én vagyok a legjobb, de az igazság az, hogy ő volt a legjobb és hálás vagyok, nem mellesleg kiváltságosnak érzem magam, hogy részese lehettem azoknak a történelmi sikereknek, amiket elért.

Ez egy nagyon tragikus év a boksz számára, de a mai napon elvesztettük az egyik legfőbb értékét ennek a sportágnak. Manny önzetlen, együttérző és szigorú volt, de sosem fejeltette el azt, hogy honnan jött. Egy igazi intézmény volt ő, egy személyben, és büszke vagyok rá, hogy annyi éven át ő állt a ringsarkamban. Nagyon hálás vagyok azért az időért, amelyeket vele tölthettem és kimondhatatlanul hiányozni fog azoknak az embereknek, akik ismerték és szerették őt. Hiányozni fog a mosolya, a nyíltsága és az őszinte beszélgetéseink a bokszról és az életről. Az imáinkat és a részvétünket küldjük a családjának, ebben a nehéz időszakban.” – mondta a korábbi nehézsúlyú világbajnok Lennox Lewis.

Videók