TOP5: Akinek a pofonjait sohasem felejtjük

A legolvasottabb cikkeinkből szemezgetünk. Bemutatjuk a Sport365 e heti TOP 5 témáját. Nr4: Papp Lászlóra emlékezünk, akit senki nem tudott legyőzni.


Papp László háromszor nyert olimpiát, amatőrként és profiként is többszörös Európa-bajnok volt. Sosem elégedett meg egy egyszerű győzelemmel, legtöbbször kiütéssel küldte padlóra ellenfelét. Profi karrierje alatt 27 mérkőzésen vett részt. 25-öt megnyert, kettő meccse végződött döntetlennel. Senki nem tudta legyőzni. Amikor épp nem pofonokat osztogatott, az országot járta és úgy mesélt, hogy az emberek azt kívánták ne érjen véget az este. 

A bokszoló tizenéves volt, amikor elkezdett a MOM-ban dolgozni, szabadidejében pedig az ottani focicsapatban játszott. Nem sokkal később lement a frissen megalakult ökölvívó szakosztály edzésére, de az első pofonok eltántorították egy időre.


A fiatal Papp László, autószerelés közben.

Fotó: Fortepan.hu/Kovács Márton Ernő

Később mégis beleszeretett a sportágba, és édesanyja minden óvása ellenére a csapat tagja lett. Első mérkőzésén csak véletlen vett részt, mivel Bicsák Gyula ellenfele nem vállalta a meccset. Ekkor jött a beugró Papp, aki jócskán helyben hagyta a csepeliek kiválóságát. Teljesítményét látva már ekkor összesúgtak a háta mögött, később pedig valóságos harcot folytattak a jegyekért a szurkolók, hogy láthassák őt.

Négy nappal első meccse után már a válogatott színeiben bokszolt. A csapatverseny első találkozóján ötször küldte padlóra osztrák ellenfelét, aki ezt követően úgy gondolta jobb idejében távozni, így feladta a mérkőzést.


Szinte mindegy volt milyen adottságokkal rendelkezett ellenfele, Papp győztesként távozott a ringből.

Az első sikerek után az 1948-as olimpián való szereplés komoly fordulópontot jelentett az életében, de ezt az akadályt is könnyen vette. Jobbhorgát már az első összecsapáson megmutatta, innen pedig szinte kikövezett út vezetett első olimpiai bajnoki címéig.

London után Helsinkiben és Melbourneben sem talált legyőzőre, így már háromszoros bajnoknak mondhatta magát az ötkarikás játékok történetében. Sportágában akkor ő volt az egyetlen, aki ezt meg tudta csinálni. Amikor a siker titkát kérdezték tőle, mindig azt mondta, a favágás az, ami a legjobb erőnlétet adja.


Papp László így érkezett haza Helsinkiből.

Fotó: Facebook.com/PappLaci

Bár 1956-ban számos lehetősége lett volna, hogy külföldön maradjon, a szíve hazahúzta. 31 éves volt, amikor megkezdhette profi karrierjét, ami az első nehézségek után villámgyorsan beindult. 27 mérkőzéséből egyet sem veszített el. Legnehezebb ellenfele az állam lett. A ringben rendíthetetlenül állta a pofonokat, az akkori rezsimmel szemben viszont nem volt ellenszere. Alighanem az jelentette számára a legfájóbb ütést, hogy nem engedték neki a világbajnokságon való szereplést.
 

 

A nehézségek ellenére sosem tudott elszakadni sportágától, edzőként többszáz gyermeknek tanította meg a balegyenes titkát.


Sok gyerek miatta ment le az edzőterembe.

Fotó: Fortepan.hu/Magyar Bálint

A 65-ik születésnapja alkalmából a WBC egy világbajnoki övvel lepte meg a bajnokot, ezzel is elismerve tehetségét. 75-ik születésnapján pedig beválasztották a Boksz Hírességei közé is.


Nem akkor és nem úgy kapta meg a világbajnoki címet jelentő övet, ahogy megérdemelte volna.

Fotó: Facebook.com/Papp Laci

Bár 16 éve nincs közöttünk nevét mindenki ismeri nem csak az országban, hanem a világon is szinte mindenhol. Hazánkban az ország legnagyobb zárt sportcsarnoka, és számos szobor őrzi emlékét.

Videók