Ötödik lett Sastin Marianna

A 36 éves birkózó a bolgár Tajbe Juszeintől kapott ki.


Sastin Marianna elveszítette pénteki helyosztóját, így az ötödik helyen végzett a nők 62 kilogrammos kategóriájában a nur-szultani olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságon.

A Vasas 36 éves klasszisa csütörtökön olasz, dél-koreai, majd moldovai riválist legyőzve jutott be a legjobb négy közé, amivel olimpiai kvótát szerzett, az elődöntőben viszont kevesebb mint egy perc alatt kikapott a bolgár Tajbe Juszeintől. A magyar birkózósport eddigi egyetlen női világbajnoka a helyosztón szeretett volna javítani, ám a svéd Henna Katarina Johansson nagy falatnak bizonyult.
A pénteki helyosztós program első mérkőzésére szólították be a magyar és a skandináv birkózót, akik meddő állóharcot vívtak egymással az első három percben. A vezetőbíró ebben a szakaszban Sastint látta passzívabbnak, így őt intette, s miután az azt követő fél percben nem csinált akciót, a 2012-ben 67 kilóban Európa-bajnok Johansson jutott minimális előnyhöz (0-1).
A második menetet a svéd nagy elánnal kezdte, nem akarta, hogy visszaintsék, s gyorsan támadott, amivel meglepte riválisát és kivitte a szőnyegről (0-2). Az akció azt jelentette, hogy Sastin Marianna biztosan nem tud majd visszaintéssel nyerni, mindenképpen akciót kell csinálnia, ám hiába tett meg mindent, a nagyon stabil Johansson ellen nem volt eredményes, sőt, az ötödik perc végén egy zóna közeli helyzetben riválisa levitte, s már 4-0-ra vezetett.
A hajrában Johanssont ujjtörésért egyszer megintették (1-4), ám többet nem hibázott és megnyerte a mérkőzést.
"Egy éremmeccsen mindig nyerni akar az ember, ezért bosszant a mérkőzés. Őszintén szólva a mérkőzésvezetőt sem igazán értettem, folyamatosan engem figyelmeztetett, holott a svéd tördelte az ujjaimat végig, ráadásul kétszer is akkor fújt közbe, amikor lehetőségem lett volna támadni. Ugyanakkor tény, hogy a svédet még sosem tudtam legyőzni, jó birkózó" - mondta a meccs után Sastin Marianna, aki összességében elégedetten zárta a világbajnokságot, mivel sikerült megszereznie a tokiói indulási jogot. - "Ez 36 évesen nagy könnyebbséget jelent. Lesz egy évem felkészülni az olimpiára, nem kell tavasszal a kvótaszerzéssel bajlódni."
Sastin Marianna karrierje során eddig négyszer állhatott dobogóra vb-n, ezúttal pedig a tavalyihoz hasonlóan lett ötödik.
A negyedik olimpiája előtt álló sportoló a magyar női válogatott egyetlen pontszerző helyét és kvótáját érte el a mostani világbajnokságon.
 

Videók