Négy éves eltiltást kapott az olimpiai bajnok birkózó

Biljal Mahov szervezetében tiltott szert találtak.


Hosszadalmas vizsgálati folyamatot lezárva az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) négy évre eltiltotta a versenyzéstől a szabadfogású birkózásban olimpiai bajnok Biljal Mahovot a doppingszabályok megsértése miatt.

A 34 éves sportolót még a múlt év elején kapták rajta tiltott szer fogyasztásán. Akkor ügyéről Mihail Mamiasvili, az orosz szövetség elnöke azt mondta, a háromszoros világbajnok mintájában növekedési hormont mutattak ki. Hozzátette, Mahov azzal védekezett, hogy az otthonában történt a vizsgálat, márpedig a felesége orvosi készítményeket szed, és ezek közül néhány tartalmazhat doppinglistás összetevőt.

Mahov a 2012-es olimpián eredendően harmadikként végzett a szabadfogásúak 120 kg-os súlycsoportjában. A minták NOB által elrendelt újraelemzésének eredményeként azonban 2019-ben a két londoni döntős, az aranyérmes üzbég Artur Tajmazov és az ezüstérmes grúz Davit Modzmanasvili egyformán megbukott, s utóbb diszkvalifikálták őket, így lépett elő harmadikból elsőnek az orosz, holtversenyben a másik londoni bronzérmessel, az iráni Komeil Gaszemivel.

Mahovnak, aki kötött- és szabadfogásban egyaránt nyert vb-érmeket, s volt Európa-bajnok is, 2020. január 27-től datálódik az eltiltása.

Borítókép: Paul Gilham/Getty Images

Videók