Muhammad Ali legendás bunyója Foreman ellen Zaire dzsungelében

A ’70-es évek két nagyágyúja Zaire fővárosában lépett a kötelek közé.


A Rumble in the Jungle (dübörgés a dzsungelben) egy történelmi ökölvívó-mérkőzés volt, melyet 1974. október 30-án játszottak az egykori Zaire fővárosában. Az összecsapáson az akkori nehézsúlyú világbajnok, George Foreman, és kihívója, a korábbi világbajnok, Muhammad Ali szállt a szorítóba.

A '60-as '70-es évek a nehézsúly egyik aranykora volt, olyan karakterekkel mint Ali, Frazier, Foreman. Azok akik láthatták ezeket a legendás ökölvívókat a ringben, biztosan szívesen emlékeznek vissza a legnagyobb összecsapásaikra. Akik pedig nem látták, azoknak megpróbáljuk elmesélni, hogy milyenek is voltak.

Ez a bunyó a legendás promóter Don King első vállalkozásainak egyike volt. Kingnek sikerült szerződést kötnie az aktuális világbajnokkal George Foreman-nel, és a nagy visszatérő Muhammad Alival is, hogy 5 millió dollár fejében megmérkőznek egymással.

Mivel Kingnek nem volt ennyi pénze, gyorsan támogatókat keresett magának. Zaire elnöke, Mobutu Sese Seko kérte, hogy országa rendezhesse meg az összecsapást. Azt remélve, hogy egy ilyen nagy horderejű esemény jelentős publicitást hoz számára.


Fotó: Wikipedia

A két ökölvívó már hónapokkal az ütközet előtt megérkezett Zaire fővárosába, hogy trópusi viszonyok között tudjanak felkészülni.


Fotó: Ken Regan Walt Disney Television via Getty Images

A szakírók Foremant tartották esélyesebbnek. Ütőerejéről sokat elmond, hogy a korszak egyik legnagyobb ökölvívóját Joe Fraziert korábban két menet alatt hatszor küldte padlóra.

Johnny Wakelin: In Zaire (Rumble In The Jungle Tribute) HD

A music video I made to commemorate Johnny Wakelin's song which was dedicated to Muhammad Ali's victory over George Foreman in "The Rumble In The Jungle" in ...Alinak viszont titkos terve volt erre a mérkőzésre. Olyan taktikát talált ki, amivel növelni tudta esélyeit az erősebb Foreman ellen.

A 15 menetre tervezett összecsapást Ali kezdte jobban, de a menet végére már Foreman is be tudott vinni komoly ütéseket. Aztán a második menetre Ali változtatott a taktikán és húzott egy váratlant.

A köteleknek támaszkodott és hagyta, hogy Foreman megsorozza őt. Az ütések nagyrészét kivédte. Foreman minden erejét arra fordította, hogy megpróbálta eltalálni Alit.

A közelharcoknál pedig Ali a teljes testsúlyával próbált ellenfelére dőlni, így fárasztotta a fiatalabb bajnokot.

Az ötödik menetben már látható jelei voltak, hogy Foreman fárad. Ali pedig verbálisan is hergelni kezdte.

„Azt mondták, hogy tudsz ütni, George! És azt is mondták, hogy olyan erősen tudsz ütni, mint Joe Louis” 

Muhammad Ali vs George Foreman #Legendary Night# HD

(null)


A nyolcadik menetre Foreman teljesen elkészült az erejével, és Ali ekkor vitte be neki a végzetes kombinációját. Egy balhoroggal felütötte Foreman fejét, majd egy jobbegyenessel eltalálta az arcát. Foreman a földre került, ahonnan megpróbált felállni, de már túl későn.

Ali így visszaszerezte a világbajnoki címét az esélyesebb és fiatalabb Foreman ellen.

Sport365.hu - Amikor a túlélésért küzdött a ringben Smokin Joe és Muhammad Ali

Joe Frazier és Muhammad Ali háromszor is szembe került egymással a 70-es években. Az utolsó összecsapásuk olyan keményre sikeredett, hogy mindkettőjük csak segítséggel tudta elhagyni a ringet. Közös történetük úgy indult, hogy 1971. március 8-án, az akkori legmagasabb pénzdíjért, két és félmillió dollárért püfölhették egymást a New York-i Madison Square Gardenben.

Borítókép: Ken Regan Walt Disney Television via Getty Images
Forrás: Wikipedia

Videók