Május végén indul a cselgáncsozók olimpiai kvalifikációja

Május 30-án kezdődik a cselgáncsozók számára a kétéves kvalifikációs időszak a 2016-os riói olimpiára, a június 21-22-én sorra kerülő budapesti Grand Prix a negyedik selejtezős verseny lesz a sorozatban.


A judoinfo.hu szaklap szerint a kvótákért a madridi világkupaversenyen lehet először pontokat gyűjteni. A rendszer megegyezik a londoni játékok előtt alkalmazottal, vagyis a világranglistán a férfiaknál súlycsoportonként az első huszonkettő, míg a nőknél az első tizennégy ország képviselője szerez indulási jogot a hazájának.

A kontinensek további kvótákat oszthatnak ki az első szempont szerint kimaradó versenyzők között, Európa 14 férfi és 11 női hellyel gazdálkodhat Londonba így kapott indulási jogot a debreceni Madarász Tamás.

Összesen 386 versenyző indul Rio de Janeiróban, közülük 352-en a különféle rangsorok alapján kapnak kvótát, a rendező Brazília minden súlycsoportban egy, vagyis összesen 14 judóst indíthat, míg a fennmaradó húsz zöldkártya felett a nemzetközi szövetség rendelkezik.

A kétéves kvalifikációs időszak 2016. május 30-án zárul, a világranglista pontszámítási rendszere alapján az első évben szerzett öt legmagasabb pontszám 50 százalékos értékben, míg a második évben megszerzett öt legmagasabb pontszám száz százalékban számít majd a végelszámolásnál.

Hatféle versenyen lehet pontokat szerezni: a világbajnokság adja a legtöbb pontot (a győztes 900-at kap), ezt követi az évente egyszer sorra kerülő Mesterek Kupája (700), az évi négy Grand Slam-torna (500), a kontinensbajnokság (400), a Grand Prix (300) és a világkupa-viadal (100).

 

Videók