Lennox Lewis: „Tyson először megpróbált megölni”

Lennox Lewis emlékezett vissza a régi szép időkre, amikor is nemes egyszerűséggel berobbant a fiatal Mike Tyson közéjük, s egyértelműen kiemelkedett a korosztály többi bokszolói közül.


Lennox Lewis első emlékei Mike Tysonnal kapcsolatban mosolyra fakasztja az embert, azonban ezt a vigyort nagyon gyorsan letörölte az "Iron Mike" becenévre hallgató ökölvívó.  Lewis és Tyson végül 2002-ben küzdöttek egymás ellen, de akkor már karrierjük elhomályosodni látszódott, miközben pályafutásuk elején volt, hogy együtt edzettek. Azon a mérkőzésen egyébként Lennox a nyolcadik menetben kiütötte Tysont és megvédte a WBC és az IBF profi nehézsúlyú ökölvívó bajnoki címét.

„Emlékszem megnyertem a junior világbajnokságot a Dominikai Köztársaságban, majd elgondolkoztam, hogy milyen is ez az amerikai csapat. Feltettem a kérdést, hogy ők küldték volna a legjobb csapatot?" - kezdte mondandóját a visszavonult angol-kanadai bokszoló.

„Majd azt a választ kaptam, hogy igen, de van egy srác, aki nem szereti a terveket és a menedzsere sem. Majd, amikor először találkoztam Tysonnal, egy igazán kedves srácnak ismertem meg, meghívott a szobájába, és megmutatott nekem néhány régi összecsapást, amit még soha nem láttam.”

Sport365.hu - Mike Tyson így alakult át a meccsek előtt „szörnyeteggé" - Videó

A bokszlegendát, Mike Tysont hihetetlenül félelmetes aura vette körül, amikor felkészült az öltözőben a mérkőzésekre. Az 53 éves ex-boksz szupersztárt nagyra becsüli mindenki, és sokan úgy vélik, hogy ő minden idők legjobb ökölvívója. Most érdekes felvételek láttak napvilágot. Betekintést nyerhetünk a 2000-es években megrendezésre került Lou Savarese küzdelem előtti öltözőben folyt történésekre.


A korábbi WBC, IBF, IBO világbajnok úgy folytatta, hogy minden megváltozott, amikor beléptek a ringbe.

„Az első napon az edzőteremben, amikor megszólalt a gong, egyszerűen nekem rontott és megpróbált megölni. Nyilvánvalóan kipróbáltam pár Muhammad Ali kombinációt, és próbáltam távol tartani magamtól, de az első nap tényleg hektikus volt, majd a második nap is. Az utolsó nap már én voltam a jobb.”


Lewis azt gondolta, hogy a fiatal Tyson "leveri a fejét". Az 54 éves ökölvívó egy korábbi interjúban részletesen megbeszélte az első napot, amikor találkozott Tysonnal, és az általa mutatott intenzitást.

"Pár napig megkíméltem, és egy idő után könnyebb lett. Majd egy alkalommal Mike Tyson letette a kezét, és én adtam neki párat. Csak azt hallottam, hogy "Mike ne tedd, egy nap harcolsz ezzel a fickóval".

"Megfordultam - és Tyson edzője, Cus d'Amato mondta ezt -. Még mindig hallom a fejemben, harcolni fogunk. Valaha harcolni fogunk? Mert Cus D'Amato azt mondta, hogy küzdeni fogunk."

Több, mint 20 évvel később D'Amato jóslata megvalósult. Lewis a nyolcadik menetben kitüéssel megnyerte az összecsapást.
 

Forrás: Sportbible.com
Borítókép: Nick Potts - PA Images/PA Images via Getty Images

 

 

 

 

Videók