Kovaljov vs Ward: eljön-e a boksz katarzisa?

Legendás bokszpárbajt hozhat a magyar idő szerint vasárnap hajnali, Las Vegas-i gála, amelynek főmeccsén az egyaránt veretlen orosz Szergej Kovaljov, és amerikai Andre Ward méri össze az erejét félnehézsúlyban az új, 20 ezres T-Mobile Arenában. A WBA-, WBO-, IBF-címmeccset közvetítő HBO szakértői csapatának várakozásaiból is szemezgetve tekintettük át, mekkora lesz a tét, és mik az esélyek.


A Ward-Kovaljov az elképzelhető legnagyobb párosítás jelenleg a profi ökölvívásban, a győztes súlycsoportoktól függetlenül is a világ legjobb bokszolójának mondhatja majd magát.

Egy orosz és egy amerikai, két teljesen különböző stílus találkozik majd a ringben: a nagy ütő Szergej Kovaljov és a technikás Andre Ward megy birokra egymással.

A címvédő (WBA, WBO, IBF) Kovaljov veretlen, 30 meccséből 26-ot kiütéssel nyert, őt, és a kazah Golovkint tartják a sportág két KO-királyának. Kovaljovot eddig csak kétszer tudták arra kényszeríteni, hogy nyolc menetnél tovább tartson a küzdelem.

Ward sem amatőrként, sem profiként nem talált eddig legyőzőre, 13 éves kora óta semmilyen meccset nem veszített el, ezt még a nagy Floyd Mayweather sem mondhatta el magáról. Ward az egyik, ha nem a legképzettebb ökölvívó jelenleg. Lényegében nincs gyenge pontja.

A tavalyi Mayweather-Pacquiao megameccsnek az adta a különlegességét, hogy két szupersztár találkozott egymással - karrierje végén. Most ugyan "csak" szupersztár-jelöltek csatáznak, de pályafutásuk delelőjén mindent feltesznek egy lapra, a verhetetlenségük mítoszát is, és ez nagyon ritka alkalom a sportág történetében. Legendás pillanat, legendás sakkjátszma lehet.

Max Kellerman, az HBO szakkommentátora szerint ha ehhez fogható meccsekre gondolunk az utóbbi 40 évből, akkor az első Mosley-De la Hoyát, vagy a Whitaker-Chávezt lehetne említeni korábbról, valamint Leonard meccseit Duran, illetve Hearns ellen.

Andre Ward a mérkőzés jelentőségéről: "A győzelemmel ötszörös világbajnok lennék, és nagy lépést tennék a Hírességek Csarnoka felé. Emellett mindig is arra a pillanatra vágytam, hogy én vezethessem a súlycsoportoktól független ranglistákat, és ettől már csak egy lépés választ el, hiszen második vagyok."

Egis Klimas, Kovaljov menedzsere: "Szergej úgy ragaszkodik az öveihez, mint az oroszlán a kölykeihez. Az oroszlántól el lehet venni a kölykeit? Nem. Szergej sem engedi, hogy hozzányúljanak a három övéhez! Természetesen külön motiváció, hogy a sikerrel súlycsoportoktól függetlenül is ő lehet a legjobb."

Jim Lampley, az HBO kommentátora kiemelte az esélyekről szóló interjújában, hogy az elmúlt két-három évben egyre inkább kezdett megcsontosodni a vélekedés, miszerint Kovaljov verhetetlen, felülmúlhatatlan a súlycsoportjában, csakhogy az orosz a nyáron, hazai közönség előtt igencsak megszenvedett Isaac Chilembával.

A kellemetlen stílusú, kiszámíthatatlan Chilemba bizony megdolgoztatta a győzelemért Kovaljovot (több menetet is nyert ellene), és a mostani meccsen derül majd ki, mennyire tudta levonni a tanulságokat a "Krusher".

Kovaljov életveszélyes, elsőkezes egyenessel (!) is képes kiütni az ellenfelét, és ahogy Harold Lederman, az HBO szakírója mondja "a Mike Tyson-típusú bokszolók közé tartozik, egy ütéssel kivégezhet bárkit. Ha eltalál egy pusztító jobbossal, akár a második sorban is landolhatsz."

Ward azonban nem szimplán klasszis, mint Chilemba. Különleges szintet képvisel. Olyan eszköztára van, hogy bárkit képes meglepni. Nemcsak a védekezése és a kontrabunyója kivételes. Tud agresszív is lenni, ha kell.

Max Kellerman így fogalmazott erről: "Ward jónéhány stílusban tud bokszolni. Alkalmazkodik az ellenfélhez. Bámulatos, hogy a taktikája meccsről meccsre változik, de a végén mindig ő nyer. Ha közelharc kell egy nagy ütő ellen, akkor megindítja. "

Nem véletlen, hogy valamivel Wardot tartják esélyesebbnek a bukmékerek (a szorzó 1,75 Ward sikerére, illetve 1,95 Kovaljovéra), és Lederman is úgy látja, most aztán emberére találhat a KO-király: "Kovaljov még nem meccselt olyan fickóval, aki folyamatosan oda tudott volna szúrni neki. Márpedig Ward ilyen bokszoló, és az amerikai is tudja, hogy ez a helyzet szokatlan lehet az orosz számára. Senkinek sincs gyorsabb keze, mint Wardnak. Akár egy vadmacska!"

Ugyanakkor nagyjából ötven-ötven százalékban megosztott a közvélemény, ráadásul egyik tábor sem lehet biztos a győzelemben, még a legfanatikusabbak sem.

Bernard Hopkins - az egyike azoknak, akiket csak pontozással tudott felülmúlni Kovaljov - úgy gondolja, talán csak a végén szabadulhat el a pokol a ringben: "El tudom képzelni, hogy csak az utolsó két-három menetre pörögnek fel az események, amikor úgy igazán dűlőre viszik a dolgot, de abból komoly verekedés lehet, akár leütéssel is."

A Sport 1 közvetíti a meccset, amelyen szupersztár születik majd

 

Videók