Két hónap szervezés után rajtolt el a látássérültek cselgáncs Eb-je

Minden érintett összefogásával, a britek visszalépése után két hónap alatt szervezte meg a látássérültek Egerben szerdán kezdődött cselgáncs Európa-bajnokságát a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB).


"Az MPB-ben évek óta folyó tudatos szakmai munka elismerése és óriási sportdiplomáciai siker, hogy minket kértek fel beugróként az Eb lebonyolítására" - idézte Gömöri Zsoltot, az MPB elnökét az esemény szerdai sajtótájékoztatójáról szóló közlemény.

"A mezőny erősségét és a résztvevők létszámát tekintve is történelmi csúcs születik idén, 22 országból 150 versenyző méri össze tudását, a kísérőkkel együtt több mint 250-en vesznek részt az Eb-n."

A sportvezető kifejtette, a Magyar Judo Szövetség, Eger városa és a szállást biztosító Hotel Eger & Park összefogása nélkül nem lettek volna képesek ilyen gyorsan előkészíteni egy ekkora nemzetközi eseményt.
Rázsy Botond, a város alpolgármestere közölte, büszkék arra, hogy három éve folyamatosan egyre rangosabb nemzetközi viadaloknak adhatnak otthont. Ezúttal a "keretet" biztosították a versenyhez azzal, hogy az MPB rendelkezésére bocsátották a sportcsarnokot.

Bíró Norbert, a szervezőbizottság elnöke, a Nemzetközi Látássérült Sportszövetség (IBSA) dzsúdó szakágának vezetője és a magyar válogatott szakvezetője - aki versenyzőként 2004-ben bronzérmes volt az athéni paralimpián - elmondta, hogy versenyzői jól felkészültek, s egy éremmel és egy pontszerző hellyel elégedett lenne.

A hazai színeket hárman képviselik az Eb-n: Burányi Flóra (57 kg), Szabó Nikolett (70) és Vincze Gábor (81). A negyedik résztvevő, Végh Tibor (+100 kg) a múlt pénteki edzésen térdsérülést szenvedett, ezért vissza kellett lépnie.

A magyarok csütörtökön lépnek tatamira, az együttes legnagyobb klasszisa Szabó Nikolett, aki kétszeres világ- és Európa-bajnok, illetve kétszeres paralimpiai bronzérmes. Bár a sajtótájékoztatón azt mondta, megfázással bajlódik, bízik benne, hogy ez nem befolyásolja majd a teljesítményét.

 

Videók