Karakas Hedvig bronzérmes

Ez volt a magyar válogatott első érme a budapesti Grand Slam-versenyen.


Az 57 kilogrammos Karakas Hedvig bronzérmet nyert a budapesti cselgáncs Grand Slam-verseny pénteki nyitónapján.

A BHSE versenyzője ötödik mérkőzésén a szintén vb-harmadik holland Sanne Verhagennel csapott össze, akit 2015-ben kezdődött különpárharcukban mind a négy alkalommal megvert.

Az ötödik összecsapás mindössze 35 másodpercig tartott, amikor a magyar dzsúdós egy földharcot követően karfeszítést kezdeményezett, melyet azonnal lekopogott az ellenfél.

"Nagyon jó így kezdeni az újrainduló versenyeket, bár végig hiányoztak a nézők. Ez a siker az olimpiai pontversenyben is jól jön még" - nyilatkozta mosolyogva a győztes.


(Kép: MTI/Kovács Tamás)

Edzője, Toncs Péter kiemelte az MTI-nek, hogy ez a Grand Slam egy utazás volt az ismeretlenbe.

"Soha ilyen verseny nem volt, finoman szólva is foghíjas lett a felkészülésünk. Márciustól elvégeztünk egy két és fél hónapos alapozást, aztán abbahagytuk, mert értelmetlen volt. Hédire izomban hat és fél kiló jött fel a nem dzsúdós munka miatt, de profin visszafogyott, és nagyon régen láttam őt ilyen jól dolgozni" - fejtette ki.

A Honvéd trénere - aki egyben a női válogatott szövetségi kapitánya - elmondta, a nagy dzsúdónemzetek a sok versenyzőjük révén házon belül is megoldották a felkészülést.

"Sőt voltak stika edzőtáborok is, amelyekből mi kimaradtunk, de Hédinek már van olyan rutinja, hogy így is meg tudta oldani a feladatot. Kívánom, hogy kitartson ez a formája" - fűzte hozzá.

A 30 éves Karakas a 2014-es, 2018-as és 2019-es Grand Prix után negyedszer állhatott a dobogó alsó fokára Budapesten. Öt évvel ezelőtt, illetve 2006-ban - akkor még a Hungária Kupán - ötödikként zárt a magyar fővárosban.

A 33 fős magyar válogatott az első nap után egy éremnél tart a Grand Slamen. Szombaton 11 órától a pénteki programhoz hasonlóan 12 magyar versenyző lép tatamira a Papp László Sportarénában.

Kép: m4sport

Sport365.hu - "Hét másodpercnél beüvöltötték, hogy kockáztassak még egy utolsót, és sikerült"

A kaposvári versenyzőt - a viadal meglepetésemberét - három szenzációs győzelem után az elődöntőben megállította a vb-második, Európa-bajnok orosz Robert Msvidobadze. A 19 éves magyar első Grand Slamjének bronzmeccsén a portugál Rodrigo Costa Lopesszel szállt szembe, akitől tavaly kikapott egy celjei viadalon.

Videók