Irán elveszítheti egyetlen olimpiai érmes női versenyzőjét

Kimia Alizadeh politikai okokból távozott nyugatra.


Német színekben indulna a tokiói játékokon Kimia Alizadeh, Irán egyetlen olimpiai érmes női sportolója, aki egy hete politikai okokból elhagyta hazáját.

Az 57 kilogrammban szereplő taekwondós - aki közösségi oldalán az "Iránban elnyomott millió nő egyikeként" jellemezte magát - vasárnap közölte, örülne, ha Németországért küzdhetne Tokióban.

"Bízom benne, hogy nyugodt és problémamentes életem lesz Hamburgban" - nyilatkozta a 21 éves versenyző, aki már tárgyal a német szövetséggel, de a hírek szerint Kanada, Hollandia, Belgium és Bulgária is szívesen látna a válogatottjában.

A 2016-os riói olimpián harmadik Alizadeh többek között azt kifogásolva távozott külföldre, hogy Iránban hidzsábot (fejkendőt) kellett viselnie, emellett szexizmust és rossz bánásmódot rótt fel hazája sportvezetőinek.

"Elegem volt abból, hogy a hatóságok a propaganda eszközeként használtak. Elfogadom a honvággyal járó fájdalmat, mert nem akarok részese lenni a képmutatásnak, a hízelgésnek, a hazugságoknak és az igazságtalanságoknak" - jelentette ki a tekvondós.

Borítókép:Laurence Griffiths/Getty Images

Videók