Holyfieldet mindenki elismeri, mégsem kapott akkora reflektorfényt

Vajon mi ennek az oka?


A boksz legendák, Mike Tyson, Lennox Lewis, Riddick Bowe és Michael Moorer mind Evander Holyfieldet tartják a legnagyobb harcosnak, akivel valaha bokszoltak.

Valamiért azonban Holyfieldet az ökölvívás szerelmesei mégsem említik egy lapon Muhammad Ali, Joe Louis és Mike Tyson nevével, pedig eredményei alapján ott van ő is a legjobbak között.


Fotó: Michael Brennan/Getty Images

Holyfield nyerte mindkét mérkőzést Mike ellen, és legyőzte Foremant és Larry Holmest is. Az 57 éves ikon a történelem egyetlen négyszeres nehézsúlyú bajnoka, és az egyetlen ökölvívó, aki valaha két súlycsoportban is vitathatatlan bajnok tudott lenni.

A Mike Tyson elleni esetleges harmadik mérkőzésükről szóló pletykák egyre erősebbek, és az sem meglepő, hogy a reflektorfény nagy része "Iron Mike"-ra esett, mivel az ő karaktere mindig a figyelem középpontjába került. Most nézzük meg mit mondanak róla az egykori ellenfelei.


Fotó: GettyImages

Mike Tyson

Évekig azt állította Tyson, hogy azért harapta meg Holyfieldet, mert így akart tiltakozni az ellen, hogy a meccseik alatt állandóan fejjel irritálta őt. A világ azonban tudta, hogy ennél többről van szó, és ezt 2009-ben el is ismerte.

"Holyfield egy hatalmas harcos, akit kétségbeesetten le akartam győzni. Jó srác, mindig is tudtam róla. Azt szeretném, ha elsimernék, de ő sosem szólalt fel. Félelmetes ellenfél volt, talán az egyik legjobb, akivel valaha összecsaptam. Mindig azon gondolkodtam, hogyan lehet olyan jó és alázatos. Ő egy hatalmas bajnok!"


Fotó: Al Bello/ALLSPORT/Newsmakers

Lennox Lewis

Lewis azon kevés ember egyike volt, akik legyőzték Holyfieldet, bár ehhez 24 brutális menetre volt szükség.

"Úgy tűnik, hogy az emberek meglepődnek, amikor azt mondom, hogy Holyfield volt a legkeményebb ellenfelem, ezt nem szabad összetéveszteni a legkeményebb harcommal, amit Ray Mercer ellen vívtam."

"Holyfieldnek, mint nekem, egy úgymond amatőr törzskönyve van, amely szakmai karrierje során jól szolgálta. Nyolc éves korában kezdte a bokszot, 1984-ben az olimpián bronzérmet szerzett. Mielőtt felkerült a nehézsúlyba, már egyeduralkodónak számított. Ez sok tapasztalatot és biztonságot adott neki, mire összecsaptunk. Kemény mérkőzéseket vívtunk, és tudja, hogy mindkét harcot én nyertem, bár nem ismeri el."


Fotó: Andrew D. Bernstein/Getty Images

George Foreman

A 42 éves Foreman visszaverekedte magát a csúcsra, mielőtt 1991-ben találkozott Holyfieldel. Senki sem adott esélyt Foremannek Holyfield ellen, mielőtt egynhangú döntés miatt veszített volna.

George 2017-ben tweetelt: "Soha senkinek nem volt akkora szíve, mint neki."


Fotó: GettyImages

Riddick Bowe

Bowe valami olyasmit tett, amit senki más és kétszer is megverte Holyfieldet. Holyfield Bowe-t a legrosszabb ellenfelének tartja, és az is kiderült, hogy ez az érzés kölcsönös.

Bowe a Ring Mgazine-nak nyilatkozott: "Jobb volt, mint bárki más, akivel valaha harcoltam. A mérkőzésünk annyira jó volt, mert sok szempontból képes volt hozzám igazodni. Elképesztő volt, a védekezése lehengerlő volt."

"Evander okos volt, gondolkodott és minden remek tulajdonsággal rendelkezett, amivel egy nagyszerű bajnoknak kell. Ezért küzdöttünk olyan keményen, és bokszoltunk olyan jót egymással."


Fotó: GettyImages

Larry Holmes

Az egyik oka annak, hogy Holyfieldet nem emlegetik a legnagyobbak között, hogy túl sokáig folytatta. 22 és 37 év között mindössze három vereséget szenvedett, de 48 éves koráig folytatta. Holmes elmagyarázta egy korábbi beszélgetésben, hogy Holyfield miért tudta folytatni ilyen sokáig karrierjét.

"A mai harcosoknak nincs odadásuk, és csak bajnokok akarnak lenni mihamarabb. Holyfieldnek ha ellenfelet adsz, akkor folytatni fogja és nyerni fog. Ezeknek a mai srácoknak még mindig tanulniuk kell a bokszot."


Fotó: Focus on Sport/Getty Images

Michael Moorer

Moorer a másik olyan ember, aki Bowe mellett legyőzte Holyfieldet.

"Minden alkalommal, amikor másodszor harcolt valakivel jobb volt, kivéve talán Lennox Lewis ellen. Úgy érzem, hogy Evander volt a legjobb, akivel valaha szembenéztem, mert mindig a csúcson volt. Ha először nem vert meg téged, akkor másodoszor már biztosan kicsinált."

Forrás: talksport.com
Borítókép:Al Bello/Getty Images

 

Videók