Gőz Roland junior ezüstérmes

A döntőben már nem volt ellenfele a magyarnak.


A cselgáncsozók Marrákesben zajló junior-világbajnokságának harmadik napján is volt kiért szorítaniuk a magyaroknak. A versenyzők pedig szerették volna meg mutatni, hogy van élet a tatamin a 17 éves Özbas Szofi (63 kg) csütörtöki, parádés aranyérme után is. Különösen a fiúk 90 kilogrammos súlycsoportjában, ahol Gőz Roland 2 perc 14 másodperc alatt ipponnal győzte le a lengyel Sebastian Oldakot, majd második összecsapásán már csak 18 másodpercre volt szüksége, hogy újra ipponnal nyerjen a tajvani Lin Seng-kaj ellen. Harmadik küzdelmén jöhetett az újabb villámgyőzelem, ezúttal 34 másodpercet töltött a tatamin a német Louis Mai ellen – a siker már az elődöntőt jelentette. A folytatást sem nyújtotta hosszúra. A döntőbe jutásra 1 perc 17 másodpercet szánt az MTK Budapest 20 éves dzsúdósa, az olasz Gennaro Pirelli volt az áldozat.

A legkeményebb falat azonban a fináléban várta Gőzt. Lasa Bekaurinak hívták. A 19 éves grúz versenyző pedig nem is tűnt olyan régi ismerősnek. Tavaly ő nyerte a 90 kilogrammot a junior-világbajnokságon, így címvédőként érkezett Marokkóba, de ami ennél is frissebb emlék, hogy egy hónapja a finnországi Európa-bajnokságon ő ütötte el az aranyéremtől Rolandot. Az akkori döntőben az addig vezető magyar fiút fél perccel a mérkőzésidő letelte előtt dobta el ippont érően, ezzel megnyerve a kontinensbajnokságot is. Ezért lehetett most visszavágni.

Mindketten támadólag léptek fel a döntőben, ami 33 másodperc után több mint egy percig is állt, miután a grúz szája vérezni kezdett. Gőz magányosan várta ellenfelét a tatamin, aki végül megjelent, és még nagyobb elánnal folytatta a küzdelmet. Egy perc után megint jönni kellett a szünetnek, ez már nem tartott sokáig. A harc folytatódott, már csak az volt a kérdés, melyik félnek tesz jót a kizökkenés. Egy perc 35 másodperc telt el, amikor kiderült. Bekauri akciója ipponnal zárult. Gőz Roland egy pillanatig csalódottan térdepelt a tatamin, de szomorkodásra semmi oka, hiszen élete legnagyobb sikerét elérve junior-világbajnoki ezüstérmes lett. Bekauri pedig az Európa-bajnokság után a világbajnokságot is megnyerte. Hiába, a grúzoknak is van Özbas Szofijuk.
 

Forrás:utanpotlassport.hu

Videók