Gercsák Szabina: "Azon vagyunk, hogy visszahozzuk a régi Szabinát, aki mindent megnyert"

Exkluzív interjú Gercsák Szabina cselgáncsozóval, aki kezdi visszanyerni a műtét előtti formáját.


Gercsák Szabina U23-as Európa-, junior világ- és Európa- valamint ifjúsági olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar cselgáncsozóval beszélgettünk. A Prémium Média & Sport Management Zrt. által támogatott sportolóval olyan témákat érintettünk, hogy hol tart a felkészülése, mennyire nyerte vissza formáját a 2019-es gerincműtéte óta, és hogyan éli meg a sportvilágban kialakult helyzetet. 

A jelenlegi mentális, fizikai helyzeteddel kapcsolatban mit tudnál mondani, hogy vagy?

Jelenleg jól vagyok, most izomlázam van mindenhol, itthon edzek, ez a szünet úgymond jól jött, mert a sérülés miatt nagyon bele kellett húzni a versenyzésbe. Szeptemberben, amikor visszatértem, túl sok idő nem maradt az erősítésre és most úgy érzem, fel tudok zárkózni ebben az időszakban.

Otthon saját edzéstervvel, vagy edző segítségével dolgozol?

Kaptam egy edzéstervet, ami április 8-ig tart. Ez csak erősítés. Azokban a dolgokban tudom fejleszteni magam amiben el vagyok maradva.

Főleg a törzs izmok?

Inkább kar. Meg itthon esténként anyával szoktam lábazni, most ez az új programunk. Eddig Tatabányán voltam, Csernoviczki Csabánál kaptam lehetőséget arra, hogy két hetet ott készüljek. Még egy hét lett volna, de sajnos a vírus közbe szólt. Most úgy néz ki, hogy itthon még fogok tudni edzeni az öcsémmel is, ő focista és nekik is elmaradnak az edzései. Őt befogom még, és együtt fogunk edzeni a programon kívül.

Neked ki most az edződ?

Nekem Flórusz János az edzőm még mindig. Úgy gondolom, hogy jól meg tudjuk oldani ezt a helyzetet.

Csernoviczki Csabáékkal ez egy együttműködés volt?

Igen ez az volt. Kellett egy kis környezetváltozás, úgy gondoltam, hogy Csaba bácsi olyan edző, akinek a munkájában hiszek. Megbeszéltük a dolgokat, aztán megoldottuk ezt a két hetet. Nagyon jó volt. Ezúton is köszönöm neki, hogy fogadott, foglalkozott velem.

Hogyan értékeled a rehabilitációdat? Amikor tavaly tavasszal beszélgettünk, akkor nem sokkal a gerincműtét után voltál. Mennyit tudtál megvalósítani a rehabilitációból? Az edződ, orvosod, mennyire elégedett az állapotoddal?

Igazából szerintem százszázalékosan vissza tudtam jönni. A derekamat tekintve probléma túl sok nincs vele, igaz szeptemberben én már versenyeztem, és ősszel előjött még egy kis fájdalom, de ezt helyrehoztuk rendesen. A gyógytornásszal jó munkát végeztünk, mert mostanára semmilyen panasz nincs. Ez egy jó dolog. Jó úton haladok, már csak az hiányzik, hogy vissza tudjak erősödni rendesen. Ez az idő meg most pont kedvez nekem.

Ősszel milyen versenyen tudtál részt venni? Mi volt a tapasztalatod, hogy érezted magad?

Az első versenyem egy Európa Open volt, ami pontot ad az olimpiához, és azt meg is nyertem. Igaz nem volt egy nagyon erős verseny, de nyolc hónap kihagyás után nyerni egy Európa Opent, az nem rossz dolog. Viszont a többi verseny sajnos nem úgy sikerült, ahogy gondoltam. Voltam Abu-Dzabiban, Brazíliában, Ausztráliában, meg voltam a Mastersen is. Úgy gondolom, hogy december 31-ig ezek közül a versenyek közül talán a Mastersen szerepeltem a legjobban. Ott sem sikerült jól a verseny, de ott már látszódott rajtam az a forma, ami régen volt és most azon az úton vagyunk, hogy visszahozzuk azt a régi Szabinát, aki mindent megnyert annak idején. Ehhez még fejben is fejlődnöm kell, mert elég nehéz volt mentálisan is visszarázódni a versenyekbe. Meg kell találni azt az utat, ami fejben is ugyanaz, ami régen volt.Önbizalommal, hittel hogy állsz? Újra Top versenyző lesz Gercsák Szabina?

Igen, úgy gondolom, hogy ez a két hét Tatabányán kicsit visszahozta belém, ami volt régen. Az önbizalom vissza fog jönni, ha megjön az erő. Hiszek a munkában.

Mit üzensz a sportszeretőknek vagy akár a sportolóknak is ebben a nehéz időszakban?

Mindenki tartsa szem előtt, hogy miért küzd. Van időnk most, hogy dolgozzunk érte. Mindenkinek kitartást kívánok, mindenki maradjon pozitív, ezt az élet most így akarta, hogy így legyen. Ebben az évben valószínűleg lesz olimpia, aki kijutott készüljön arra, aki meg még nem, az pedig készüljön arra, hogy kijusson.

Sport365.hu - Innen ered Gercsák Szabina mindent lebíró akarata - videó

Ígéretesen indult Gercsák Szabina cselgáncsozó karrierje, hiszen 22 évesen már elmondhatja magáról, hogy U23-as Európa-, junior világ- és Európa- valamint ifjúsági olimpiai, világ- és Európa-bajnok. Azonban a speciális terheléséből adódó rendellenesség lépett fel nála, és emiatt kések alá kellett feküdnie, hogy ez ne törje derékba karrierjét.

Borítókép: facebook/Szabina Gercsák

 

Videók