Fodor Milán is nyolc között a boksz Eb-n

Szépen jött vissza a meccsbe, pedig nem a tervei szerint indult az összecsapás.


Hámori Ádám után a vasárnap esti program első párjában ringbe lépő Fodor Milán is győzött és bejutott a legjobb nyolc közé az Európa-bajnokságnak számító minszki Európa játékok férfi ökölvívóversenyében.
 
A Vasas kisváltósúlyú (64 kg) bokszolója egészen vasárnap kora estig várt a bemutatkozásra az Urucse Sportpalotában, ahol egyértelmű győzelmet várt tőle a magyar edzői kar a cseh Petr Novak ellen.
 
A mérkőzés azonban korántsem a magyar remények szerint kezdődött, az első menetben ugyanis láthatóan meglepte Fodort a cseh agresszív stílusa. Novak nagyon agilisan bokszolt, üldözte riválisát és rengeteget ütött, az sem igazán lassította le az első három percben, amikor a magyar tisztán eltalálta, látszólag meg sem kottyantak neki a testére és fejére mért ütések. Az első szünetben Fodorra ráfért a pihenő, mert ő is több ütést beszedett, és mindenképpen változtatnia kellett taktikáján.
 
A második szakasz elején már látszott, hogy Fodor Milán összeszedettebben mozog a ringben, nem hagyta, hogy folyamatosan hátrálásra kényszerítse Novak, egyre többször vette át ő az irányítást. A cseh a periódus második felében egyre fáradtabbnak látszott, a magyar pedig fölénybe került, és erős, tiszta találatokkal amortizálta őt. Talán az is segített Fodornak, hogy egy lengyel szurkoló óriási hangerővel Ria, Ria, Hungária buzdításba kezdett, fellelkesítve a magyar csapat lelátón ülő tagjait is.
 
A harmadik menetben Fodor már kifejezetten látványosan és jól bokszolt. Ütései nyomán Novak orra vérezni kezdett, majd egy fejre mért jobb-bal kombináció után meg is rogyott kissé, a mérkőzésvezető számolt rá. A csehnek a számolás kis extra pihenőt adott, a záró gongszóig pedig bátran bokszolt, ám a menetet egyértelműen elveszítette, mint ahogy megosztott pontozással a meccset is.
 
"Kicsit feszült voltam az elején, enerváltan bokszoltam, és ezt a cseh srác kihasználta. Aztán viszont sikerült váltanom, és fölé kerekedtem" - mondta az MTI-nek a meccs után Fodor Milán mosolyogva, hozzátéve, hogy az első meccs mindig nehéz neki, ezért sem volt talán eléggé "éles" az első menetben.
 
Fodor a keddi negyeddöntőben a legutóbbi Eb ezüstérmesével, a brit Luke McCormackkel mérkőzik majd meg.
 
A vasárnapi programban még Harcsa Zoltán (75 kg) lesz érdekelt, aki a spanyol Miguel Cuadradóval csap össze magyar idő szerint 20 órakor a nyolc közé jutásért.
 
Fotó: MTI (archív)
 

Videók