Elhunyt a legendás bokszedző, aki csúcsra juttatta Alit

Gyászol a bokszszakma! Kilencven éves korában elhunyt a legendás tréner, Angelo Dundee, aki feljuttatta a csúcsra Muhammad Alit, ezen felül hat évtizednyi edzősködése alatt 15 világbajnokot nevelt ki.


Ő csodálatos volt. Angelo minden idők legjobb motivátora volt. Bármilyen rossz dolog történt, Angelo mindig pozitív fordulatot váltott ki a számukra. Ez az, amit Ali annyira szeretett benne. – mondta a 90 éves korában elhunyt  Angelo Dundee-ról Bob Arum. A legendás bokszedző február 1-jén tampai otthonában szívrohamot kapott, amelyet nem élt túl. Angelo fia Jimmy Dundee az újságíróknak elmondta, hogy múlt héten édesapját vérrög miatt kórházba kellett szállítani, de pár napos kezelés után hazaengedték.

Angelo Dundee legsikeresebb tanítványai Muhammad Ali volt. A tréner és a bokszoló kapcsolata az 1959-es Aranykesztyű tornán vette kezdetét. Dundee önéletrajza szerint Ali győzelme után három és félórán keresztül beszélgettek egymással. Az 1960-as Római olimpia után Ali profinak állt és Dundee lett az edzője. A tréner a csiszolatlan gyémántból drágakövet csinált. Ali és Dundee munkakapcsolata a bokszoló visszavonulásáig tartott. Érdekesség, hogy a tréner ott volt Ali 70. születésnapi partiján.

Hat évtizednyi edzősködése alatt Angelo Dundee 15 világbajnokot nevelt ki, köztük olyan nagy nevek mint például Sugar Ray Leonard (a kicsi Alinak nevezte), José Nápoles, George Foreman, Jimmy Ellis, Carmen Basilio, Luis Rodriguez, vagy Willie Pastrano. Érdekesség Dundee-val kapcsolatban, hogy 2008-ben Oscar De La Hoya felkérte tanácsadónak a Manny Pacquiao elleni mérkőzése előtt, ezen felül Russell Crowe-nak is segített abban, hogy hogyan játssza el James J. Braddock (korábbi nehézsúlyú világbajnok) szerepét a Cinderella Man című filmben.

Videók