Cus D' Amato, aki kordában tartotta a "fenevadat"

Az egyetlen ember, aki meg tudta fékezni a fiatal Mike Tysont.


Constantine (Cus) D'Amato 1908-ban született olasz származású ökölvívó edző volt, aki olyan tehetségekkel dolgozott együtt mint Floyd Patterson, vagy José Torres.  És olyan edzői legendák nevelkedtek a keze alatt mint Teddy Atlas és Kevin Rooney.

Cus fiatal korában amatőrként bokszolt is, de nem tudott profinak állni egy utcai verekedésben összeszedett sérülés miatt.

Első termét 1933-ban nyitotta meg, és az volt az álma, hogy egy igazi bajnokot neveljen. 

Nagy támogatója volt a "Peek a boo" bokszstílusnak, aminek a lényege, hogy az ökölvívő mindkét kezével egy szorosan zárt fedezéket képez az arca előtt. Ezt a stílus sokan kritizálták is, úgy gondolták nem lehet elég hatékonyan támadást indítani belőle.

Az első komolyabb sikerek az 1952-es Helsinki olimpián jöttek, mikor Floyd Patterson olimpiai aranyérmet szerzett, majd 21 évesen, már profiként feljutott a csúcsra és nehézsúlyú világbajnoki címet szerzett.

Floyd Patterson Knockouts

Floyd Pattersons greatest knockouts with high quality footage.


Mikor a két nagyágyú karrierje a végére ért, Cus is háttérbe vonult, és Catskillbe költözött. 

Ekkor mutatták be neki a tinédzser Mike Tysont. Cus azonnal felfedezte benne a tehetséget, és már akkor tudta, hogy Tyson minden idők legnagyobb bajnoka lehet.

"Íme a nehézsúly világbajnoka" - nyilatkozta D'Amato az akkor még csak 15 éves Tysonról.

A problémás gyerekorú Tyson ekkor már többször összetűzésbe került a törvénnyel, és állandó látogatója volt az intézeteknek. D'Amato magához vette a fiatal tehetséget, és innentől ő felelt érte.

Tysonnak pont egy ilyen férfi mintakép maradt ki az életéből. Tisztelte és szerette D'Amatót, mentorként és pótapaként tekintett az idős mesterre.

Mike Tyson Training

(null)


Amatőr pályafutását 24-3-as mérleggel zárta, ami nem számított kiemelkedőnek. Az olimpiai részvételről egy vitatott mérkőzés után maradt le, majd 1985-ben profinak állt. 

A közös évek alatt tökéletesítették Tyson stílulást, kihasználva gyorsaságát és elképesztő ütőerejét, kompenzálva alacsonyabb termetét és rövidebb karjait. 

A mester által kedvelt Peek a boo tökéletesen illett a fiatal tanítványára, így kettős fedezékben, gyors hajlongásokkal tudot közel lépni ellenfeleihez, utána pedig előhúzta gyilkos erejű horgait, felütéseit.

A benne rejlő agresszió elemi erővel tört fel a ringben, és ezt megtapasztalták ellenfelei is. 

Első évében 15-0-s sorozatot produkált a profik között, majd ugyanebben az évben 1985 november 22-én elhunyt D'Amato.

Az egyetlen ember, aki kordában tudta tartani Mike Tysont. 
 

Tributo a Cus D'Amato

Tributo Cus D'Amato, entrenador de los campeones mundiales de boxeo Mike Tyson, Floyd Patterson y José Torres. Puedes seguirme en: Facebook: https://www.face...


Az edzését innentől Kevin Rooney irányította. 1986 november 22-én lehetőséget kapott a világbajnoki cím elnyerésére. Ehhez Muhammad Ali utolsó legyőzőjét, Trevor Berbicket kellett elvernie.

Ali az összecsapás előtt odasúgta Tysonnak : "Üsd ki a kedvemért."

Tyson pedig nem kegyelmezett. 2 menet alatt kiütütte ellenfelét és ezzel 20 évesen és 4 hónaposan minden idők legfiatalabb nehézsúlyú világbajnoka lett. 

Karrierjével, botrányos életvitelével ezt követően örökre beírta magát a boksz történelmébe. 58 mérkőzéséből 50-et megnyert, 44-et kiütéssel. Két alkalommal nem hirdettek győztest.

Fénykorában, 1986-1988 között Tyson szó szerint kivégezte a teljes nehézsúlyú mezőnyt. 35 összecsapásából csupán 4 meccse ért véget pontozással, az össze többi kiütéssel végződött.

Sokan, akik a 80-as évek közepétől követték Mikey Tyson pályafutását, minden idők legnagyobb nehézsúlyú bajnokaként tekintenek D'Amato tanítványára

Mike Tyson Vs. Trevor Berbick HD

Feel free to catch up with me on Facebook to see all the latest updates - http://www.facebook.com/pages/IMikeTy... Mike Tyson becomes the youngest Champion i...

 

Sport365.hu - Mike Tyson így alakult át a meccsek előtt „szörnyeteggé" - Videó

A bokszlegendát, Mike Tysont hihetetlenül félelmetes aura vette körül, amikor felkészült az öltözőben a mérkőzésekre. Az 53 éves ex-boksz szupersztárt nagyra becsüli mindenki, és sokan úgy vélik, hogy ő minden idők legjobb ökölvívója. Most érdekes felvételek láttak napvilágot. Betekintést nyerhetünk a 2000-es években megrendezésre került Lou Savarese küzdelem előtti öltözőben folyt történésekre.

 

Borítókép:Sport via Getty Images
Forrás: Wikipedia

Videók