Birkózó Eb - Értékelt a szövetségi kapitány

Három érem, köztük egy arany.


Ritter Árpád szövetségi kapitány rendkívül elégedetten értékelt a női birkózó szakágat szombaton.

 
Hat versenyzőnőjétől három éremmérkőzést várt a bukaresti Európa-bajnokságon, de tanítványai négy éremcsatán három medált szereztek, köztük egy aranyat.
 
"Nagyon örülünk és boldogok vagyunk. De persze ilyenkor is eszébe jut az embernek, hogy akár még jobban alakulhatott volna" - mondta az MTI-nek a szakvezető, aki példaként említette, hogy az 53 kilós Dénes Mercédesz az utolsó pillanatokban kapott ki a negyeddöntőben, de a 62 kilogrammosok között végül bronzérmes Sastin Marianna veresége is váratlan volt a nyolc között. 
 
"Így még egy éremmeccsünk lett volna, Sastin pedig akár döntőt is vívhatott volna" - tette hozzá.
 
A szakember azt is balszerencseként említette, hogy a 65 kilós Sleisz Gabriella rögtön az első meccsén a súlycsoport egyik legjobbja ellen kezdett, de a világ- és Európa-bajnok finn ezúttal meglepetésre nem jutott el a fináléig, így a magyar versenyző nem küzdhetett a vigaszágon.
 
Az 57 kilós Barka Emese négy Eb- és három vb-bronz után ért a csúcsra, erről a szakvezető megjegyezte, sikerében nemcsak a mostani jó felkészülés, hanem több mint tíz év munkája van. Hozzátette, Barka most is majdnem hibázott, de javítani tudott, amikor a negyeddöntő szünetében 5-0-s hátrányban higgadt, de elszánt maradt, és így 8-5-re fordított ellenfele ellen.
 
"Végig rendkívül koncentráltan birkózott. Kicsit el van keseredve, hogy éppen a döntőben nem volt igazán jó, de ott is nyugodt maradt, azt tette, ami a legjobb volt számára" - mondta a szakág első magyar Európa-bajnokáról Ritter, aki dicsérte a nehézsúlyúaknál bronzérmes Németh Zsanettet és az 59 kilósok között ötödik Galambos Ramónát is.
 
A tokiói olimpiára előretekintve leszögezte, eddig sem volt könnyű kvótát szerezni, de most még nehezebb. Úgy vélte, két-három indulási jognak már örülnének, erre szerinte Barkának, Sastinnak és Némethnek van a legnagyobb esélye. A 35 éves, tavaly szülés után visszatérő Sastinról megjegyezte, hogy egyre inkább visszanyeri a mozgását, és további javulást vár tőle a vb-ig.
 
"Mostanra nagyszerű, összetartó társaság alakult ki, igazi csapatot alkotnak a lányok, akik segítik egymást. De ezt elmondhatom a szakmai stábról is, Wöller Ákosról és az olasz Diletta Giampiccolóról" - mondta Ritter Árpád.

Videók