Bejelentkezett a világszövetség elnöki posztjára az orosz bokszfőtitkár

Umar Kremljov nagy ígéreteket tett.


Umar Kremljov, az orosz sportági szövetség főtitkára hivatalosan is bejelentkezett a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) elnöki posztjára.

Elhatározásáról moszkvai sajtótájékoztatóján beszélt, amelyen közölte, nagyon sok nemzeti szövetség kérte indulását az elnökválasztáson, amelyet december 12-13-án tartanak. Az AIBA a virtuális térben rendezné decemberi kongresszusát, amelyre eredetileg Budapesten került volna sor.

Az AIBA-nak jelenleg mintegy 20 millió dollárra rúg az adóssága - mondta, egyúttal hangsúlyozva, hogy fel kell kutatni a felelőst és megbüntetni, aki ilyen állapotba juttatta a nemzetközi szövetséget.

Kremljov szerint a nemzeti szövetségek pénzügyi hozzájárulásait törölni kell, és bejelentette, hogy megválasztása esetén "két év alatt több mint 50 millió dollárt fordítunk az AIBA fejlesztésére".

Az orosz üzletember már tavaly tavasszal is hallatott magáról, amikor azzal állt elő, hogy - magánpénzből - kész rendezni az AIBA akkor 16 millió dolláros tartozását, de a világszövetség végrehajtó bizottsága elutasította ajánlatát. Kremljov azt is ígérte, hogy további öt évig biztosítja az AIBA működésének költségeit, amennyiben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nem zárja ki a tokiói olimpiáról a szövetséget.

A jelenlegi vezető, Mohamed Moustahsane mandátuma, ideiglenes megbízatása egy évvel azután, hogy a lemondott Gafur Rahimov helyére megválasztották, március 29-én lejárt. A marokkói elnök hivatali idejét időközben a végrehajtó bizottság meghosszabbította, hogy az elhalasztott közgyűlésig folytathassa munkáját.

A NOB előbb, 2018 novemberének végén befagyasztotta a kapcsolatot az AIBA-val, majd tavaly júniusban megvonta az évek óta gazdasági és vezetési válságban levő szövetségtől a jogot, hogy megszervezze a tokiói olimpia boksztornáját, kizárva ezzel az AIBA-t az ötkarikás játékokról. 

Borítókép: Getty Images

Videók