Befellegzett Klicsko legyőzőjének: kokainnal bukott le

Sajtóértesülések szerint kokain nyomaira bukkantak Tyson Fury, az angolok nehézsúlyú profi ökölvívó világbajnoka szeptember 22-i doppingmintájában, ezért kellett másodjára is elhalasztani az ukrán Vlagyimir Klicsko elleni címmérkőzésének visszavágóját.


Az ESPN amerikai sportcsatorna repítette világgá szombaton, hogy Fury drogtesztje pozitívnak bizonyult. Mintájában nemcsak kokain nyomaira bukkantak, hanem a tilalmi listán szereplő több más szer, így például anabolikus szteroid használatát is kimutatták nála. Furynak elvileg joga van kikérni a B-próbát.

Ha megerősítést nyer, hogy nem megengedett segítséget vett igénybe, minden bizonnyal elveszíti a két nagy világszervezetnél (WBA, WBO) őrzött címét.

Az angol és az ukrán bokszoló eredetileg július 9-én csapott volna össze ismét a Boksz Világszövetség (WBA) és a Boksz Világszervezet (WBO) övéért, ám Fury bokája megsérült. Az újabb időpontot október 29-ére tűzték ki. Ezt halasztották el a múlt szombati bejelentés nyomán, amely szerint az angol öklöző - közelebbről nem részletezett - egészségi állapota nem teszi lehetővé a Manchesterbe tervezett visszavágó megrendezését. Az első összecsapást tavaly novemberben nagy meglepetésre Fury nyerte meg. A 28 éves angol bokszoló Düsseldorfban egyhangú pontozással győzte le 40 éves ellenfelét, aki így 2004 áprilisa után kapott ki újra, és több mint kilenc év elteltével veszítette el világbajnoki címeit.

Egy másik, elhúzódó doppingügyben is érintett Tyson Fury. Az Egyesült Királyság doppingellenes ügynöksége (UKAD) tiltott teljesítményfokozó szer, nandrolon használata miatt tiltotta el ideiglenesen a profi karrierje során veretlen sztárt, s szintén makulátlan mérlegű unokatestvérét, Hughie Furyt.

A sportolók fellebbeztek az ideiglenes eltiltás ellen, a nemzeti doppingellenes bizottság pedig feloldotta a büntetést a vizsgálat befejezéséig, egészen pontosan Furyék novemberi meghallgatásig.

Videók