Tizennyolc fős a magyar keret a birkózó világbajnokságra

Minél több kvóta a cél. Állítja a szakmai igazgató.


A nur-szultani vb-n kötöttfogásban nyolc, míg szabadfogásban és a nőknél öt-öt versenyző képviseli a magyar színeket.

A visszavonulását múlt héten bejelentő, kétszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok Bácsi Péter a kötöttfogásúak sajtónyilvános edzését megelőzően beszélt a válogatott összetételéről, illetve az utazók elé kitűzött célokról. A legsikeresebb magyar szakágtól két érem megszerzését várják a szövetségben, illetve a lehető legtöbb olimpiai indulási jog megkaparintását.
"Két kvóta mindenképpen benne van a csapatban, ami lehet több is, ám a versenyzőknek nagyon nehéz dolguk lesz Kazahsztánban" - mondta a sportvezető a kötöttfogásúakról, majd hozzátette, hogy a nőknél és szabadfogásban is szeretnék, ha kvótákat és érmeket tudnának szerezni.
A válogatott névsorában nincs meglepetés. A tavalyi, budapesti vb-hez képest szabadfogásban volt nagy változás: Dvorák László kapitány csapatában helyet kapott két honosított orosz versenyző, Muszukajev Iszmail (65 kg) és Kuramagomedov Murad (74 kg), a korábbi ukrán válogatott, a tavaly már magyar színekben ötödik Olejnik Pavlo (97 kg) viszont nem szerepelhet ezúttal, mert a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ehhez még nem járult hozzá.
A nőknél az "alapcsapat" szerepel, benne az idei Európa-bajnok, tavaly vb-harmadik Barka Emesével és a világbajnok Sastin Mariannával.

 


A tatai edzőtáborban hirdették ki a keretet, a nur-szultáni világbajnokságra.

Kötöttfogásban a Lőrincz-testvérek és a vb- és Eb-győztes Korpási Bálint is tagja az együttesnek, ahogy a 2009-es vb-aranyérmes Kiss Balázs is.
A birkózók helyzete a riói játékokhoz képest sokkal nehezebb, ugyanis a Nemzetközi Olimpiai Bizottság csökkentette a résztvevők számát, így a kvalifikációs sorozat ezúttal már csak három versenyből áll. A nur-szultani vb azért is különösen fontos, mert súlycsoportonként 6-6 tokiói helyet osztanak ki, azaz minden versenyző, aki éremért birkózik, kvótát szerez. Azt követően viszont már csupán a jövő évi egy-egy kontinentális kvalifikációs versenyen, illetve a világkvalifikációs viadalon lehet kivívni a szereplés jogát, s ezeken a versenyeken kategóriánként csak az első kettő kap olimpiai helyet.
Tatán a csapathirdetést követően Németh Szilárd, az MSSZ elnöke ünnepélyesen köszöntötte a nyári korosztályos világversenyeken kiemelkedően szerepelt birkózókat, akik összesen 41 érmet - tíz aranyat, öt ezüstöt és 26 bronzot - szereztek. Kiemelkedik közülük az idei junior Eb- és vb-győztes Takács István (kötöttfogás 82 kg).
"Fiataljaink a nyári korosztályos megméretéseken bebizonyították, hogy méltó követői lehetnek az olimpiai kvalifikációs vb-re készülő aktuális klasszisainknak" - fogalmazott a szövetség első embere.

 

Fotó: Facebook.com/ Magyar Bírkozó szövetség

Videók