Hetvenöt éve született a legnagyobb bunyós, Muhammad Ali

Ötven évvel ezelőtt tagadta meg a bevonulást az amerikai hadseregbe, mert nem akart Vietnámban harcolni.


Ötven évvel ezelőtt tagadta meg a bevonulást az amerikai hadseregbe, mert nem akart Vietnámban harcolni.
 
Hetvenöt éve született Muhammad Ali, de nem csak emiatt írt a nemzetközi sajtó a napokban minden idők legnagyobb bokszolójáról, hanem azért is, mert a Cassius Clay néven született sportoló ötven évvel ezelőtt tagadta meg a bevonulást az amerikai hadseregbe, mert nem akart Vietnámban harcolni.
 
Ekkor kezdődött meg Ali pályafutásnak legviharosabb időszaka. Az 1960-as római olimpián aranyérmet szerzett ökölvívó első profi világbajnoki címmérkőzése előtt, 1964 februárjában csatlakozott a Fekete Muszlimok nevű szervezethez. A kegyetlen ellenfélnek tartott  Sonny Listont még Cassius Clay néven ütötte ki a hetedik menetben menetben, később azonban a Cassius X, majd a Muhammad Ali nevet vette fel.
 
A katonai szolgálatot vallási okokra hivatkozva tagadta meg, mondván Allah a muszlimoknak tiltja a háborúskodást. Ezért ötéves börtönbüntetést és tízezer dolláros pénzbírságot kapott. Versenyzői engedélyét bevonták, a Bokszvilágszövetség (WBA) pedig megfosztotta vb-címétől.
Több mint három évig nem léphetett szorítóba, pedig ezek lehettek volna pályafutása legjobb évei. Azért így is sok nagy összecsapást vívott még, az 1971-ben a New York-i Madison Square Gardenben rendezett, Joe Frazier elleni meccsét például a "XX. század mérkőzésként" tartják számon.
 
Ali a nagy csata előtt mindössze két felhozó mérkőzésen lépett szorítóba, a hároméves kihagyás után közel sem volt csúcsformában, ki is kapott Frazier-től. Később  azonban sikerült visszavágnia nagy riválisának, sőt a világbajnoki címvédőt, George Foremant is legyőzte. Váratlanul érte a bokszrajongókat, amikor 1978-ban elveszítette vb-övét a Leon Sprinksszel szemben, de aztán sikerült visszahódítania a címet, ráadásul beállította Floyd Patterson rekordját. Ezután már csak két találkozón lépett a kötelek közé, a Trevor Berbicktől elszenvedett veresége után visszavonult.
 
 
Alinál 1982-ben Parkinson-kórt diagnosztizáltak. Szívszorító pillanat volt, amikor 1996-ban az atlantai játékokon ő gyújtotta meg az olimpiai lángot. Állapota folyamatosan romlott, 2016. június 3-án egy phoenixi kórházban halt meg.
 

Videók