Nehéz feladat vár a Sopronra az Euroligában

Az orosz elitalakulattal egy csoportba került a magyar csapat.


A Sopron Basket a többi között a tavalyi bajnok Jekatyerinburggal is azonos csoportba került a főtáblán a női kosárlabda Euroliga 2020/21-es idényében.

A keddi, müncheni sorsoláson eldőlt, hogy Gáspár Dávid vezetőedző együttesére az ötszörös aranyérmes orosz elitalakulat mellett a francia Bourges és Basket Landes, az olasz Schio, a lett Riga, a török Galatasaray és egy selejtezős ellenfél vár az alapszakaszban.

"Rendkívül kiegyensúlyozott csoportba kerültünk, amelyben a Jekatyerinburg toronymagasan kiemelkedik a mezőnyből" - nyilatkozta a klub honlapján Török Zoltán ügyvezető.

"Kis túlzással a 2-8. helyen bármi megtörténhet. Az igazi kérdés azonban a klubvezetők délutáni megbeszélésére marad" - tette hozzá.


A Jekatyerinburg kiemelkedik a csoportból.

Fotó: Andrea Kareth /SEPA.Media /Getty Images

A soproniak később közleményben jelezték, ha az eredetileg tervezett menetrendet alkalmazzák, akkor csütörtökönként 18 órakor fogadják majd ellenfeleiket. Ugyanakkor a délutáni vezetői értekezleten elhangzott, hogy a nemzetközi szövetség (FIBA) B-tervvel is számol, ami alapján csak januárban kezdődne a sorozat.

Török Zoltán javaslata azt volt, hogy jövő évi kezdés esetén a csapatok heti két mérkőzést vívjanak, ehhez azonban egyeztetni kell az érintett országok szövetségeivel a nemzeti bajnokságok menetrendjét illetően.

"Bízom benne, hogy nem a mérkőzésszám csökkentése lesz a megoldás, hiszen bőven van idő kidolgozni egy jó menetrendet" - emelte ki Török. A FIBA testülete szeptember 1-jén ül össze és dönt, az aktuális járványhelyzet alapján, a lebonyolításról.

Az Euroliga küzdelmei márciusban félbeszakadtak a koronavírus-járvány miatt, és a FIBA júniusban úgy döntött, hogy a 2019/20-as idényben nem hirdet győztest.


A DVTK törökországban kezd majd.

Fotó: Facebook.com/DVTK Kosárlabda

A tavaly bajnoki ezüstérmes Aluinvent-DVTK Miskolc az Euroliga selejtezőjében kezdi meg szereplését. A miskolciak az Izmit Belediyesporral találkoznak, a párharc első mérkőzését Törökországban rendezik. A selejtezők vesztesei az Európa Kupában folytatják a szezont.

Az Európa Kupa küzdelmeibe 35 csapat nevezett, köztük három magyar egyesület, az Atomerőmű-KSC Szekszárd, az UNI Győr, és a VBW CEKK Cegléd. A Szekszárd és a Győr azonos csoportba került a területi alapon kialakított 1-es konferenciában.

Az Euroliga csoportjai:

A csoport:
Dinamo Kurszk (orosz), USK Praha (cseh), Fenerbahce (török), Orenburg (orosz), Salamanca (spanyol), Lyon (francia), Gdynia (lengyel), DVTK/Izmit (török)

B csoport:
Jekatyerinburg (orosz), SOPRON BASKET, Bourges (francia), Schio (olasz), Riga (lett), Galatasaray (török), Landes (francia), Girona (spanyol)/ACS Sepsi-SIC (román)

Az Európa Kupa magyar érdekeltségű csoportjai:

A csoport:
ATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD, UNI-GYŐR, Kayseri (török), Prometej (ukrán)

C csoport:

Hatay (török), Szpartak Moszkva (orosz), VBW CEKK CEGLÉD, Adana (török)

Borítókép: Facebook.com/SopronBasket

Videók