Euroliga: A szövetség elnöke is Sopronról áradozott

A Final Four tökéletes helyszíne.


Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) az elnöke szerint Sopron újra bebizonyította, hogy tökéletes helyszíne a női kosárlabda Euroliga négyes döntőjének.

 
"Beszélgettem a csarnokban a nemzetközi szövetség vezetőivel, és mindannyian egyetértettek abban, hogy fantasztikus eseményt sikerült ismét összehozni Sopronban, ahol nagyon magas színvonalú elődöntőket láttunk" - nyilatkozta az MTI-nek szombaton a sportvezető. Ezután rátért a címvédő Jekatyerinburg ellen 81-59-re elvesztett pénteki mérkőzésre. "Nehéz megítélni a Sopron teljesítményét a világ legjobb csapata ellen, mert az oroszok olyan második félidőt produkáltak, amilyet ritkán látni kosármeccsen. A védekezésük miatt gyakorlatilag nem jutottunk tiszta dobóhelyzethez, ráadásul mi hét játékossal küzdöttünk, ők pedig tízzel-tizeneggyel, és a végére reménytelenné vált a helyzet. Ugyanakkor látszott, hogy joggal vagyunk ott Európa legjobbjai között" - fejtette ki Szalay Ferenc.
 
Az MKOSZ első embere szerint a másik elődöntőben érdekelt Dinamo Kurszk vagy USK Praha ellen biztosan másként alakult volna a találkozó, de a sorsolás nem kedvezett Roberto Iniguez együttesének.
 
A kosárszövetség elnöke elmesélte, hogy már a rájátszás alatt megkezdődtek az előzetes egyeztetések a rendezésről.
 
"Először is a Sopronnak nyilván be kellett jutnia a Final Fourba, de a kulisszák mögött már elkezdődött egy folyamat, hogy +mi lenne, ha...+. A kormány már korábban eldöntötte, hogy a sport területéről is világszínvonalú programokat, produkciókat kíván Magyarországra hozni. Az Euroliga négyes döntő is beletartozik abba a sorba, amelyben a hazai rendezésű kézilabda Final Four vagy például a dzsúdó-világbajnokság is szerepelt. Így amikor megkérdezem a sportpolitikai vezetést, hogy lehetne-e erre forrásokat biztosítani, akkor egyértelmű igen volt a válasz, mivel ez is a kormányzat sportstratégiai elképzeléseinek a része."
 
Szalay Ferenc hangsúlyozta, a FIBA kifejezetten örült a soproni jelentkezésnek, mivel a tavalyi Final Fournak, valamint korábban a női Európa-bajnokságnak és az utánpótlástornáknak köszönhetően magas szintre került Magyarország megítélése.
 
"Nem kellett sokáig győzködni a FIBA-t, ráadásul a prágai nagy csarnokban rendezvény van ezen a hétvégén, úgyhogy könnyű dolguk volt a döntéshozóknak" - fűzte hozzá.
 
A harmadik Final Fourján részt vevő Sopron vasárnap 17.30 órakor a harmadik helyért küzdhet meg az USK Prahával, míg a Jekatyerinburg és a Dinamo Kurszk közötti orosz házidöntő 20.30 órakor kezdődik.
 
Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Videók