Harmadszor újrázna a Golden State Warriors

NBA rájátszás.


Szombaton kezdődik az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság (NBA) 2018/19-es szezonjának rájátszása; a bajnoki cím legfőbb várományosa a sorozatban harmadik, öt éven belül a negyedik elsőségére hajtó Golden State Warriors.   
Szakértők szerint az oaklandi gárda hegemóniája a mostani szezon zárultával érhet véget, ugyanis a bajnokság végén az előző két idény nagydöntője legértékesebb játékosának választott Kevin Durant, valamint Klay Thompson is szabadon igazolhatóvá válik.
A Golden State ellenfele az első körben az ugyancsak kaliforniai Los Angeles Clippers lesz, amellyel szemben 3/1 volt a mérlege a mostani alapszakaszban, a párharc utolsó felvonását 27 pontos különbséggel nyerte. A Clippers továbbjutása szinte csodaszámba menne, már csak azért is, mert Steve Kerr irányításával a Warriors a rájátszás első körében 18 mérkőzéséből 16-ot megnyert.
Egy évvel ezelőtt a Houston Rockets alapszakasz-győztesként egyetlen lépésre volt a Warriors búcsúztatásától a Nyugati főcsoport döntőjében. A texasiak most csak negyedik kiemeltként várják a playoffot, ezzel együtt tekinthetőek első számú kihívónak, hiszen náluk játszik az alapszakasz pontkirálya, James Harden, aki a 36,1 pontot átlagolt. A két csapat idén már a második körben találkozhat egymással, ehhez Hardenéknek a Utah Jazzen kell túljutniuk. A párharc érdekessége, hogy a liga második leghatékonyabban támadó csapata (Houston) találkozik a második legjobban védekezővel (Utah). A két gárda egymás elleni alapszakasz-mérlege 2/2. 
Nyugaton a második kiemelt Denver Nuggets 2013 óta először szerepel a rájátszásban, ellenfele a San Antonio Spurs viszont sorozatban a 22. idényében van ott a playoffban. Ennek a párharcnak az érdekessége, hogy mindkét csapat elsősorban hazai környezetben veszélyes, idegenben viszont gyengélkedik, így kiemelt szerepe lehet a denveri pályaelőnynek.
A negyedik nyugati párharcban a Portland Trail Blazers és az Oklahoma City Thunder csap össze.
 
(Photo by Bart Young/NBAE via Getty Images)
 
Keleten már korántsem ilyen egyértelmű a helyzet: nagy meglepetés lenne, ha az első körben az első négy kiemelt valamelyike búcsúzna, utána viszont szinte megjósolhatatlan, ki jut a nagydöntőbe. A ligaelső Milwaukee Bucks az ellen a Detroit Pistons ellen kezd, amely úgy "esett be" a rájátszásba, hogy utolsó 11 mérkőzéséből hetet elveszített.
Az egyik legerősebb kerettel rendelkező - Ben Simmonsszal, Joel Embiiddel, Jimmy Butlerrel és Tobias Harrisszel felálló - Philadelphia 76ers szintén esélyes a Brooklyn Nets ellen, ugyanakkor az alapszakasz során igencsak megizzadt mostani riválisával szemben. Érdekesség, hogy az összes keleti csapatot figyelembe véve a Nets dobott a leghatékonyabban a Philadelphia ellen.
A papírforma alapján a Toronto Raptors Orlando Magic, és a Boston Celtics Indiana Pacers elleni továbbjutása is egyértelműnek tűnik.
 
(Photo by Bart Young/NBAE via Getty Images)
 
A rájátszás első körének párosítása:
 
Keleti főcsoport:
Milwaukee Bucks (1.)-Detroit Pistons (8.)
Toronto Raptors (2.)-Orlando Magic (7.)
Philadelphia 76ers (3.)-Brooklyn Nets (6.)
Boston Celtics (4.)-Indiana Pacers (5.)
 
Nyugati főcsoport:
Golden State Warriors (1.)-Los Angeles Clippers (8.)
Denver Nuggets (2.)-San Antonio Spurs (7.)
Portland Trail Blazers (3.)-Oklahoma City Thunder (6.)
Houston Rockets (4.)-Utah Jazz (5.)

A párharcok az egyik fél negyedik sikeréig tartanak. 

Videók