Férfi kosár Eb-selejtező: magyar vereség Grúziában

A magyar férfi kosárlabda-válogatott vasárnap húsz ponttal kikapott Grúziában az Európa-bajnoki selejtezősorozat ötödik fordulójában.


A magyarok Portugáliában 58-38-as diadallal kezdték meg az Eb-selejtezőt, majd idehaza a grúzokat is legyőzték (74-73), aztán kikaptak Csehországban (66-63), a negyedik fordulóban pedig a nyeretlen portugálokat verték 65-52-re Kecskeméten. A grúziai túra tétje az volt, hogy ha nyer Stojan Ivkovic szövetségi kapitány együttese, akkor kiejti a továbbjutásból a kaukázusiakat, és a csehekkel küzd meg szerdán Szolnokon a csoportelsőségért. A vasárnapi vereség ugyanakkor három csapat számára is nyílttá tette az Eb-részvételt. A hét csoportból a győztesek és a hat legjobb második jut ki a jövő nyári Európa-bajnokságra, melynek helyszíne szeptemberben derül ki.

A tbiliszi csarnokba már elővételben 5500 jegy kelt el, és az előző két Eb-n részt vevő hazaiak rászolgáltak a lelkesedésre: 5-5 után egy 13-0-ás rohammal faképnél hagyták a magyarokat. Ivkovic időkérésekkel próbált rendet tenni a csapatban, de csak tízpontosra sikerült csökkenteni a lemaradást. A folytatásban magára talált a magyar együttes, és Wittmann Krisztián, illetve a honosított Thomas Jermaine révén ötpontosra faragta a hátrányt (28-23). Hamarosan azonban visszaállt a tízpontos különbség, mivel a 2003 óta az NBA-ben szereplő Zaza Pacsulia és a nyáron Hanga Ádám klubjához, a spanyol Vitoriához szerződő Tornike Sengelija tarthatatlannak bizonyult. A nagyszünetben már 45-30 volt az állás.

Térfélcsere után többször is tíz pontra feljött az Ivkovic-gárda, amelyre azonban rengeteg személyi hibát fújtak a bírók, ráadásul sok helyzetet hagyott ki a palánk alatt. Wittmann félpályás kosara újabb lendületet adott a válogatottnak, 59-51-nél ismét megcsillant a remény, ám a házigazdák tovább szórták a triplákat, az utolsó negyed 62-51-ről kezdődött. A zárószakasz 10-1-es grúz rohammal indult, és innen a magyaroknak már nem volt esélyük felzárkózni.   

A csoport másik meccsén a portugálok kikaptak otthon a csehektől. A szerdai zárónapon a magyarok a cseheket, a grúzok pedig a portugálokat fogadják. Utóbbi mérkőzésen a papírforma grúz sikert ígér, így ha a magyarok megverik Szolnokon a cseheket, akkor hármas holtverseny alakul ki, és az egymás elleni mérlegek döntenek.

Stojan Ivkovic szövetségi kapitány: "Gratulálok a grúz csapatnak! Nyerni jöttünk ide, bár tisztában voltunk vele, hogy Grúzia jobb nálunk. A klasszisaik eldöntötték a mai meccset. A palánk alatt nem tudtuk felvenni velük a versenyt, ez volt a különbség."

Magyarország legutóbb 1999-ben szerepelt Eb-n.

KOSÁRLABDA
Európa-bajnoki selejtező, 5. forduló, E csoport
Grúzia-Magyarország 79-59 (22-12, 23-18, 17-21, 17-8)
A legjobb magyar dobók: Wittmann 14, Vojvoda 13, Thomas 12
A csoport másik mérkőzésén:
Portugália-Csehország 61-75
A csoport állása: 1. Csehország 9 pont, 2. Grúzia 8 (383-371), 3. MAGYARORSZÁG 8 (319-308), 4. Portugália 5
A magyarok további programja:
Magyarország-Csehország, Szolnok, szerda 18.00

Videók