Férfi kosár Eb-selejtező: a magyarok védekeznek a legjobban

A magyar férfi kosárlabda-válogatott mutatja be a leghatékonyabb védekezést az Európa-bajnoki selejtezősorozat mezőnyében.


A bb1.hu szaklap pénteki tájékoztatása szerint Stojan Ivkovic együttese eddig átlagosan 57,3 pontot kapott meccsenként, amellyel csúcstartó a 26 csapat között.

Vojvoda Dávidék négy mérkőzésükön összesen 209 mezőnydobást engedélyeztek az ellenfeleknek, ami találkozónként 52,3 kísérletet jelent. A második legjobban védekező csapat, az orosz együttes ellen 54,7, míg a hollandok ellen 54,8 dobást tudtak elengedni a riválisok.

A Portugáliában aratott 58-38-as siker során mutatott magyar védekezésnek egyelőre nincs párja a sorozatban: továbbra sincs olyan csapat, amely negyven pont alatt tartotta volna ellenfelét. Az ötvenes határ alá is csak egy válogatott tudott beférni: a németek 109-49-re verték Luxemburgot a harmadik fordulóban.

A magyar együttes négy játéknap után 3/1-es győzelmi mérleggel rendelkezik: Portugáliában 58-38-as diadallal kezdett, majd idehaza a grúzokat is legyőzte (74-73), aztán kikapott Csehországban (66-63), és itthon is megverte a portugálokat (65-52). Ha a nemzeti csapat vasárnap diadalmaskodik Grúziában, akkor 1999 után ismét kijut az Európa-bajnokságra, ha viszont kikap Tbilisziben az Ivkovic-gárda, akkor várhatóan ki-ki meccs dönt a csehekkel jövő szerdán Szolnokon.

A hét csoportból a győztesek és a hat legjobb második jut ki a jövő nyári Eb-re, melynek helyszíne szeptemberben derül ki.

Videók