"Ez a döntés a klubokat működtető gazdasági társaságokat is nehéz helyzetbe hozta."

Az Egis Körmend ügyvezetője szerint a koronavírus-járvány még a következő szezonra is kihatással lesz. - Exkluzív interjú


A koronavírus-járvány terjedése miatt március 17-én befejezték a Magyar férfi kosárlabda-bajnokságot. Az MKOSZ határozata szerint nem lesz folytatás, ugyanakkor eredményt sem hirdetnek. A döntés hátteréről és a kialakult helyzet hatásairól Hajba Ádámmal, az Egis Körmend ügyvezetőjével beszélgettünk.

- Ön szerint mennyire jött váratlanul, hogy így lett vége az idei bajnokságnak?

- Az, hogy nem lett konkrét végeredmény, az szerintem rendben van. Egy ilyen csonka szezonban egyik csapattal szemben sem lett volna fair, ha eredményt hirdetnek.

- Jó megoldásnak tartja, hogy meg sem próbálkoztak a halasztással?

- Mi az utolsókig azt szerettük volna, ha először csak egy szünetet vezetnek be, és nem lesz vége a szezonnak. 

"Ennek ellenére elfogadjuk ezt a döntést, és azt is szeretném leszögezni, hogy a játékosok és a stábtagok egészsége és biztonsága mindenek előtt áll."


Most a járvány megfékezése a legfontosabb.

- A klubok vezetőségének volt beleszólása a végső megoldásba?

- Érdekes döntés volt, mert kikérték a klubok véleményét, de eléggé összemosták az egyes csapatokat. Az NB1/B-s gárdáktól érkező észrevételeket is figyelembe vették. Bár minden egyes csapatnak nyilatkozni kellett a helyzettel kapcsolatban, szerintem a bajnokságokat külön kellett volna kezelni.

"Azt is figyelembe kell venni, hogy vannak olyan klubok, akik számára ez a szezon már elúszott, nekik például egyáltalán nem állt érdekükben az, hogy bármilyen folytatás legyen. Úgy gondolom, ezeknek a csapatoknak az volt a legjobb, hogy ebben a pillanatban teljesen véget vessenek a bajnokságnak."

Azáltal, hogy nincs eredménye a szezonnak, nyilvánvalóvá vált, hogy nem lesz kieső sem. Így a hátul lévő csapatok nem akartak folytatást. Viszont voltak olyanok is,akik szerették volna eldönteni a harcot, ők a szünet mellett voltak.


Az Egis Körmend csapatának a végső győzelemre is esélye volt.

- Milyen a hangulat a csapatnál?

- Szerintem mindenki csalódott a játékosok közül, mert mindannyian szerettek volna a pályán véget vetni ennek a bajnokságnak, nem pedig egy adminisztratív döntéssel. A 3 amerikai és az 1 kanadai játékosunk már hazautazott. Az ottani szabályok miatt, nekik két hétig otthoni karanténban kell lenniük, mert Európából, fertőzött területről érkeztek.

"Egy légiósunk, Travis Taylor még itt van. Ő a szintén Magyarországon tartózkodó osztrák feleségével úgy ítélte meg, hogy jelen pillanatban Körmend a legbiztonságosabb hely."

Neki jövőre is opciós szerződése van a csapatunkhoz, és szertne itt maradni.


Frank Turner már hazautazott a családjához.

- A szezon hirtelen befejezésével a játékosok nem csak a győzelemre való reményt, hanem gyakorlatilag a munkájukat is elvesztették.

- Nem csak a játékosok vesztették el a munkahelyüket. Ez a döntés a klubokat működtető gazdasági társaságokat is nehéz helyzetbe hozta, hiszen nekik egyrészről vannak kötelezettségeik a játékosok felé, másrészt elestek azoktól a bevételektől is, melyek havi szinten érkezik a szponzoroktól a teljesített reklámok után.

"Ezáltal szerintem elég sok klub is nehéz helyzetbe kerülhet - akik mögött nem állnak állami, tőkeerős szponzorok -, mivel a kieső bevételeket elég nehéz pótolni, amiből a játékosok fennáló szerződését teljesíteni kell."

- Ezek szerint a kisebb kluboknál a kevesebb bevétel miatt előfordulhat, hogy a következő szezonban jóval gyengébb játékosállományra futja majd.

- Ez mindenkép hatással lesz a jövő évi szezonra. Nem csak ilyen formán, ahogy említette, hanem úgy is, hogy a külföldi játékosok árai is le fognak menni.

"Ami nagyobb kiesést jelenthet jövőre az az, hogy az összes többi gazdasági társaság - akiktől a sportegyesületek TAO-támogatásokat kapnak - is komoly kiesésekkel néz szembe a járvány miatt, és nagy valószínűséggel a következő szezonban nem tudnak majd támogatást adni, hiszen nem lesz annyi nyereségük, hogy TAO-t fizessenek."

Ezáltal az egész sportrendszer veszélybe kerülhetne, de szerncsére az MKOSZ, élén Bodnár Péter főtitkárral minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy megsegítse a csapatokat.

"Ennek ellenére nagyon fontos lenne, hogy minden támogató a klubok mellett álljon a nehéz időkben is, ne csak akkor, amikor tapsolni kell a támogatott csapatok győzelmeihez."


Travis Taylor jövőre is szívesen maradna.

- A klub körüli teendők miként alakultak át?

- Elég rendesen. Jelen pillanatban is egyezkedünk a játékosokkal a meglévő szerződésekkel kapcsolatban, hiszen az teljességgel lehetetlen, hogy az eredeti szerződés szerinti juttatásokat ki tudjuk fizetni nekik.

"Ez van folyamatban, valamint már gondolkozunk a következő éven. Bár ez még egy kicsit korai, de mindenképpen előtérbe kell helyezni a jövő évi csapat építését is."

Emellett az edzői stábunk egyéni edzésterveket készít a játékosoknak, ami alapján otthon tudnak készülni.

- Ha már szóba került a következő szezon: egyben lehet tartani ezt az idei gárdát?

- Én lennék a legboldogabb, ha egyben tudnánk tartani ezt a csapatot, de úgy gondolom, hogy a következő évben az anyagi kereteink olyanok lesznek, hogy nem lesz rá lehetőség, hogy ezt megtehessük.

Fotók: Facebook.com/EgisKörmendHivatalos

 

Sport365.hu - "Nem tudom, hogy lesz-e még egyszer ekkora esélyem bajnokságot nyerni."

A koronavírus-járvány terjedése miatt március 14-én a Magyar férfi kosárlabda-bajnokság is félbeszakadt, 17-én pedig az is kiderült, hogy az idei bajnokságot már sosem fogják lezárni. Az MKOSZ határozata alapján nem hirdetnek győztest és kieső csapat sem lesz. Ezzel az utolsó reménysugár is megszűnt, hogy láthatunk még idén néhány parázs ütközetet.

Videók