„Az ilyen pillanatokért érdemes” – Európa-bajnok az ifjúsági leányválogatott

Minden korábbinál szebb eredményeket hozott 2019: visszaemlékezünk a kézilabda-utánpótlás idei arany pillanataira. Ebben az írásban az ifjúsági leányválogatott újabb menetelését, a celjei Eb-sikert elevenítjük fel.


Alig kellett néhány hetet várni a nyáron, és a kézilabdás lányok egyik aranyérmét a másik követte. A győri siker után az ifjúságiak léptek pályára a celjei U17-es Európa-bajnokságon, miután egy évvel korábban a göteborgi nyílt U16-os kontinenstornán is diadalmaskodtak.

Ilyen előzmények után a magyar csapat a torna egyik favoritjaként, ha nem a legnagyobb esélyeséként utazott el Szlovéniába. S ezen az sem változtatott, hogy a júliusi, bakui EYOF-on az elődöntőben becsúszott egy vereség a franciák ellen, és bronzérem lett a vége.

Ifj. Kiss Szilárd alakulata ennek megfelelően kézilabdázott a Zlatorog Arénában. A csoportkörön simán átjutott, a középdöntőben is hibátlan maradt, majd az elődöntőben és a döntőben két újabb skandináv rivális felett aratott győzelmet, az arany végül a svédek elleni 28–24-es sikerrel lett meg.

A szövetségi edző akkor, nem sokkal a finálé után így értékelte a tornát és a mögöttük hagyott nyarat:
„Még mi is csak barátkozunk a gondolattal, hogy Európa-bajnokok lettünk. Jó tornát zártunk, a döntőt szinte végig uraltuk, néhány percet leszámítva a mi akaratunk érvényesült, így azt gondolom, megérdemeltük a győzelmet. Nagyon büszke vagyok a lányokra és az egész stábra, az ilyen pillanatokért érdemes kézilabdázni és edzősködni.”

Szlovéniában végig a válogatott egyik legjobbja volt a balátlövőként és irányítóként is bevethető Koronczai Petra, aki hét góljával a döntő legeredményesebb játékosa lett. Szerinte az volt a titok, hogy igazi csapatként működtek.


Koronczai Petra szerint hihetetlen akaraterő volt az együttesben. (Forrás: EHF)

„Rengeteget dolgoztunk azért, hogy most ide jussunk. A legfontosabb az volt, hogy hittünk egymásban, így értük el ezt az eredményt. Hihetetlen akaraterő van ebben a csapatban, felemelő érzés, büszke vagyok, hogy a része lehetek.”

Az aranyérmes garnitúrából ketten is bekerültek az Eb All Star-csapatába. Kürthi Laurát a legjobb jobbszélsőnek választották, míg az irányító Kajdon Blanka lett az MVP, vagyis a torna legértékesebb játékosa. Ő volt az, aki tényleg nem akarta elhinni, hogy valóra vált a nagy álom:

„Ezért dolgoztunk, ezért jöttünk, de most hogy kimondhatjuk, Európa-bajnokok vagyunk… Nehéz szavakat találni. Az egyéni elismerésre egyáltalán nem számítottam, de azt gondolom, hogy elsősorban a csapat kapta ezt a díjat. Minden meccsen volt valaki, aki előrelépett, fogtuk egymás kezét, és együtt a célba értünk.”


Kajdon Blanka lett az Európa-bajnokság legértékesebb játékosa. (Forrás: EHF)

A jövő nyáron pedig újabb nagy feladat vár a lányokra, akkor már az U18-as világbajnokságon Kínában kell megállnia a helyét a mindmáig veretlen válogatottnak.

Forrás: Bruckner Vince – utanpotlassport.hu

Borítókép: EHF

Videók