"A szerbek ellen érezni lehetett, hogy felszabadultan kézilabdáztunk" - Helembai Fanny

A váciak beállója a sikeresen megvívott olimpiai selejtező után stábunknak exkluzív interjút adott, ahol a magyar női kézilabda-válogatott jövője is szóba került.


A magyar női kézilabda-válogatott 2021. március 20-án Szerbia legyőzésével kvalifikálta magát a tokiói olimpiára. A legutóbb Pekingben, 2008-ban szerepelt a csapat az ötkarikás játékokon, ahol negyedik helyezést érte el. Az azóta eltelt 13 évben mindössze egy bronzérmet sikerült szereznünk világeseményen, még 2012-ben, ezen felül még az elődöntőig sem jutottunk. 

Számunkra a 2016-os év  maga volt a mélypont a sportágban. Ekkor sem a férfi, sem a női kézilabda-válogatottunk nem jutott ki az olimpiára.

Az elmúlt években a női szakágban a legjobb eredményünk a 2018-ban elért Eb-7. hely volt. Ennek köszönhetően a női válogatottunk szerepelhet egy olimpiai selejtezőtornán. A koronavírus-járvány miatt idénre halasztott győri tornán az Ázsia-bajnokságon bronzérmes Kazahsztán az Andrea Lekicset sérülés miatt nélkülöző Szerbia és az olimpiai címvédő Oroszország volt az ellenfelünk. 

Nemrég debütált a válogatottban Helembai Fanny, aki az olimpiai selejtezőtornán is segítette a csapatot. Vele beszélgettünk. 

Amikor bekerültél az olimpiai selejtező keretébe, mik voltak az első gondolataid?

Ez mindenkinek hatalmas megtiszteltetés mindenki számára, izgatottan vártam az edzéseket és a mérkőzéseket.Helembai Fanny Kazahsztán ellen is, és a szerbek elleni mérkőzésen is fontos találatokat szerzett.
Fotó: Facebook.com/ Magyar Kézilabda-válogatott


Kazahsztánnal, Szerbiával és Oroszországgal játszottunk az előző hétvégén. Melyik volt számodra az a mérkőzés, amelyiken a legjobban érezted magad?

A szerb meccs volt a legélvezetesebb. Igaz nem voltam annyit pályán, mint az első találkozón. A szerbek elleni összecsapáson viszont végig vezettünk és éreztem, hogy nagyon felszabadultan kézilabdázunk.Helembai Fannynak (76) keményen kellett harcolnia a szerbek között.
Fotó: Facebook.com/ Magyar Kézilabda-válogatott


Amikor azt a találkozót lefújták, mi futott át először az agyadon?

Az első gondolatom az volt, hogy megyünk Tokióba és hosszú idő után végre olimpián lehetünk.
A vb-selejtezőn Olaszország ellen fogunk játszani. Mit vársz attól a párharctól?

Azon a mérkőzésen mindenképpen győzelmet. Alaposan fel kell rájuk készülnünk és akkor sikerülhet kijutnunk a világbajnokságra.

Az Eb selejtező csoportunkban a vb-ezüstérmes Spanyolország, és Szlovákia is az ellenfelünk. Mire számíthatunk ellenük?

A szlovák kézilabda folyamatosan fejlődik, míg a spanyol együttes nagyon össze van rakva, nagyon egységes csapatot alkotnak. Mindkét ellenfél ellen mindent bele kell adnunk, hogy győzni tudjunk.

Vasárnap a klubcsapatod a Vác a Fehérvár ellen lép pályára. Hogyan készültök arra a mérkőzésre?

A védekezésen lesz a hangsúly, ha úgy tudunk játszani, ahogyan azt a Debrecen elleni találkozón tettük, akkor győzhetünk. 

Borítókép: Facebook.com/ Magyar kézilabda-válogatott

Videók