Egy szál bőrönddel maradt magára a világklasszis kézilabdázó

Luc Abalo nem tudott az egyiptomi világbajnokság után hazajutni.


A francia válogatott és az Elverum jobbszélsőjét, Luc Abalót megállították az oslói reptéren, a Gardermoennél, amikor megpróbált hazautazni Norvégiába. Több héten át egyedül kellett boldogulnia mindössze egy bőrönddel a kezében. 

„Ez felháborító”
– nyilatkozta az Elverum kézilabda csapatának vezérigazgatója, Mads Fredriksen.

Idén nyáron egész Norvégia felkapta a fejét, amikor a 36 éves világklasszis Párizsból meglepetésre az Elverum csapatához igazolt.

Az elmúlt hetekben azonban egyre inkább a kétségbeesés uralkodott el a norvég csapatnál.

Abalo kálváriája az egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokság után kezdődött, amikor leszállt az oslói repülőtéren, őt már nem engedték be Norvégiába. 

„Hiába próbálta elmagyarázni, hogy az otthona Norvégiában van, ez nem segített.” – mesélte Fredriksen, aki azóta is próbálja „hazavinni” Abalót.


Luc Abalo az elődöntőbe jutott a franciákkal Egyiptomban.
Fotó: Slavko Midzor/Pixsell/MB Media/Getty Images

A francia jobbszélsőnek vissza kellett fordulnia a Gardemoenról, miután Norvégia januárban lezárta a határait a koronavírus-járvány miatt. 

"A Norvég Egészségügyi szabályok szerint csak az léphet be Norvégiába, aki életvitelszerűen ott él. Ez Abalóra igaz. A probléma valószínűleg az lehet, hogy a kézilabdázó nincsen bejelentve." - magyarázza az Elverum vezérigazgatója, a norvég kormányrendeletre hivatkozva. 

Abalo úgy döntött, hazatér Párizsba. Ott azonban  lakása már nem volt meg, és kedve sem volt ahhoz, hogy ott legyen.

Fredriksen hozzátette: „Nagyon szomorú, tehetetlennek érzi magát, és mi is annak érezzük magunkat. Megpróbáltunk mindent, a minisztériumba is elmentünk, de ott azt mondták, hogy az ilyen egyedi eseteket nem dolgozzák fel.”

Az elmúlt hetekben az Elverum és a Francia Kézilabda Szövetség megpróbálta elszállásolni a kézilabdázót egy párizsi szállodai szobában. 

Mads Fredriksen megmelítette azt is, hogy Abalo rendkívül szigorú felügyelet alatt él, két naponta tesztelik, de ez nem szerepel sehol.

Elmondta, hogy nem ismer egy sportolót sem, aki ilyen helyzetbe került volna. A vb után a magyar válogatott játékosának, Máthé Dominiknak szerencséje volt, ő ugyanis kapott egy ideiglenes azonosító igazolványt, amivel be tudott lépni Norvégia területére. Az Elverum az elmúlt hetekben Európa számtalan országában játszott Bajnokok Ligája mérkőzést a szigorú korlátozások miatt. A PSG elleni találkozón Abalo is ott lehetett, mivel még Franciaországban tartózkodik. 

Néhány nap múlva Abalo csatlakozni fog a válogatott kerethez, amellyel március 15-ig edz. Azt azonban még nem tudja, hol fog lakni addig. 

A Norvég Kézilabda Szövetség főtitkára, Erik Langerud megérti az Elverum vezérigazgatójának frusztráltságát.

Megértem a frusztráltságukat, de nincs erre mód és sajnos mi sem tudunk segíteni ebben. A hatóságok nehezen tudják feldolgozni az egyedi eseteket."

Ezeket az igazságügyi minisztérium kezeli, de jelenleg nincs sok lehetőség az ilyen esetek átvizsgálására.

A vírushelyzet sokat követel tőlünk. Jelenleg nagyon kevés embert tudunk beengedni Norvégiába, és ahhoz is regisztráció kell. - nyilatkozta Hilde Barstad igazságügyi miniszter. 

A Norvégiában be nem jelentett külföldieknek meg kell felelniük a beutazási korlátozások alóli mentességnek. 

Egyelőre tehát továbbra is bizonytalan Luc Abalo visszatérése.

Borítókép:  Slavko Midzor/Pixsell/MB Media/Getty Images

Forrás: nrk.no

Videók