Magyar edzőpáros a férfi kézilabda-válogatott élén?

Erősen elképzelhető!


 
Mocsai Lajos, korábbi férfi- és női kézilabda szövetségi kapitány, a Testnevelési Egyetem rektora volt a Sport TV Mai helyzet című műsorának vendége, ahol a magyar férfi kézilabda-válogatott lehetséges szövetségi kapitányairól is szót ejtett. Véleménye szerint Csoknyai István és Gyurka János párosa egy rutinos szakmai igazgatóval kiegészülve meg tudná oldani a feladatot.
 
„Az én véleményem egyszerű. Van egy rövidtávú és egy hosszútávú terv, de lehet, hogy a hosszabb távút lehet előre venni. A kézilabda szövetségnek meg kell fontolnia azt, hogy egy rövid időn belüli világbajnokságon melyik felállásban áll fel. A vb-n a viszonylagos jó csoportbeosztás miatt lehetőség nyílik egy jó szereplésre, esetleg az olimpiára való kijutásra. Ezért lehet, hogy rövidtávon egy tapasztalt, nemzetközi edző, mellette mindenképpen egy magyar edzőpárossal, hogy ha nem sikerül véletlenül; természetesen nem így kell elindulni, de nem szeretném, hogy a magyar edző rögtön elveszítse a későbbi lehetőségét” – fogalmazott Mocsai Lajos, aki kifejtette, ha nem sikerülne jól a világverseny egy magyar edzőnek az presztízsveszteség lenne, és nehezebben kapna további feladatot. „A másik lehetőség egy Csoknyai István-Gyurka János páros egy olyan szakmai igazgatóval, akinek van világverseny-tapasztalata. Ezzel a párossal hosszú évekig együtt dolgoztam a Nemzeti Akadémián, Csoknyai István 5 évig volt a segítőtársam és nagyon komoly segítőtársam Veszprémben. Olyan szakmai erő van bennük, hogy ez a két óriási magyar fiatalember, aki a védekezés területén, másrészről a játékelméletben olyan szinten együtt van, hogy el tudja vinni a magyar válogatottat. De nem az én kompetenciám elönteni, hogy melyik legyen.”
Xavier Sabaté nevét többször is bedobták, mint lehetséges és ideális jelölt, vele és más kollégáival kapcsolatban azt jegyezte meg az egykori kapitány, hogy nem tudja, jelenlegi klubjuktól például ki lehet-e kérni őket. „Ez ne legyen az én felelősségem! Elmondtam, hogy mind a két alternatíva adott. Én mindig is magyar ember párti voltam, ezt bátran vállalom. Egy szakmai igazgató és két ilyen komoly edzőkolléga meg tudja oldani, és ha ez sikeres, akkor hosszú távon megtaláltuk azt a párost, aki erre alkalmas.”

 

Videók