Gulyás István: Ha lettek volna nézők, nem biztos, hogy Dánia a világbajnok

Heroikus küzdelemben formálódott a válogatott és vált igazi csapattá. Világszínvonalú csapattá. Aki az acélt megedzette: Gulyás István szövetségi kapitány. - Exkluzív interjú


A magyar férfi kézilabda-válogatott a 2021-es egyiptomi világbajnokságon az ötödik helyet érte el, amely a világbajnokságok történetében a harmadik legjobb magyar eredménye volt 1986 és 1997 után. Az Egyiptomban rendezett eseményen olyan csapatokat előztünk meg, mint a Sander Sagosennel felálló Norvégia, a Domagoj Duvnjakkal felálló Horvátország, vagy a korábbi magyar szövetségi kapitány, Ljubomir Vranjes által irányított Szlovénia. A világbajnokságon történtekről a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánnyal, Gulyás Istvánnal beszélgettünk.

Az egyiptomi körülmények több együtesnek is problémát okoztak. A magyar csapat hogyan tudott alkalmazkodni?

Tudtuk, hogy milyen országba érkezünk, és tisztában voltunk az egészségügyi előírásokkal is. A fiúk nagyon figyeltek rá, hogy minden szabályt betartsanak, hogy minél kisebb legyen a rizikó. Csapvizet egyáltalán nem használtunk, még a fogmosást is ásványvízzel oldottuk meg, de azt már az elején megbeszéltük, hogy van egy határ, amin túl már nincsen ráhatásunk a dolgokra.

"Elfogadtuk, hogy onnantól kezdve már nem csak rajtunk múlik, hogy mi történik."

Összességében elmondhatom, hogy nem volt ez egy rossz szervezés és az egyiptomiak mindent megtetettek annak érdekében, hogy jól sikerüljön a vb. Az első napokban akadtak apróbb hibák, de ezeket gyorsan megoldották. 


Közös a cél, közös az öröm.

Fotó: Erdős Géza
 

- Más szokatlan is volt a körülmények közt. Milyen volt megélni, hogy a koronavírus-járvány miatt üres csarnokban kellett játszani a mérkőzéseket?

- Teljesen más nézők nélkül játszani, de azt kell mondjam, a fiúk már ehhez hozzászoktak. Most visszanézve a tavalyi Eb-felvételeket, furcsának tűnik, hogy akkor még kb 10000 néző volt a mérkőzéseken. Azt gondolom, ha vannak nézők sok minden másképp alakulhatott volna.

"Elég csak a Dánia-Egyiptom találkozóra visszagondolni. Meggyőződésem, ha nem üres csarnokban van az a meccs, akkor nem ez az eredmény születik. Ott azért pár síp máshogy szólt volna."


Egymásért is küzdöttek.

Fotó: handballegypt2021.com

- Ha már szóba került az a találkozó. Önök látták azt a meccset?

- Időrendben ez az összecsapás pont a mi találkozónk előtt volt. Azt gondolom, hogy ebben minden benne volt, ami a kézilabda szépségét adja. A játékosaim már az öltözőben voltak, de én néha „kiszöktem” a közvetítőkhöz és bele-bele néztem a meccsbe. Az első hosszabbítást még láttam, utána azonban már készülnünk kellett a negyeddöntőre. A csapatból kimaradó kézilabdázók azonban megnézték a végét és ők mondták nekem később, hogy mennyire erős végjáték volt.

- Nekünk is voltak nehéz találkozóink. Mit érzett akkor amikor a németek ellen Lékai Máté belőtte a sorsdöntő találatot?

- Nagyon boldogok voltunk azután a mérkőzés után, mert értékes győzelmet arattunk.

"Végig irányítottuk a találkozót, bíztunk a fiúkban és a játékosokban."

- Melyik volt az a mérkőzés, ahol Önnek a legmagasabb volt a pulzusszáma? 

- Ez jó kérdés - gondolkodik. Nem tudnám pontosan megmondani, hogy melyiken lehetett a legmagasabb, minden mérkőzésünk nehéz volt, különösen a brazilok és a lengyelek elleni találkozó, annak ellenére, hogy mindkettőt megnyertük. A magyar válogatott elképesztő mérkőzésen jutott tovább.

Fotó: Facebook.com/ Magyar kézilabda-válogatott


- Az időkéréseknél látni lehet, hogy hol Ön, hol Chema Rodriguez beszél. Mi alapján döntik el ezt?

- Azt már az elején leszögeztük, hogy amikor a csapatot kihívjuk mindig csak egy ember beszéljen.

"Az kevésbé eredményes módszer, hogy valakihez az egyikünk beszél, valakihez pedig más."

Amikor konkrét taktikai utasítást adunk, az mindig Chema szájából hangzik el. Ettől függetlenül én is figyelek és a háttérben Laci (Nagy László – a szerk.) is dolgozik. Ha esetleg van egy-egy konkrét észrevétel valamelyik játékossal kapcsolatban, a fülébe tudjuk súgni a dolgot.

- A tavalyi Eb szerepléshez képest miben lépett előre a magyar válogatott?

- A játékunk sokkal érettebb a csapatunk idősebb, összeszokottabb lett. Kialakult egy stabil, összetartó mag, amire lehet építeni a következő években.

- Jövőre részben hazánk rendezi az Európa-bajnokságot. Tudja-e támogatni a közönség helyszínről a csapatot?

- Szerintem a hazai rendezésű kontinenstorna lesz az első olyan kézilabdás világesemény, amin a Covid-járványt követően először lehetnek majd nézők.

"Az biztos, hogy nagy erőt fog majd nekünk adni, sorsdöntő pillanatokban nagy szerepe lehet a szurkolók támogatásának."


Gulyás István mindig rajta tartja tekintetét a játékosain.

Fotó: handballegypt2021.com

- Miben tud a válogatott fejlődni a következő évi Európa-bajnokságig?

- Csomó mindenben. Játékelemekben, eladott labdák számának csökkentésében. Úgy gondolom, hogy jövőre még rutinosabb csapatunk lehet a kontinenstornán, mint az idei világbajnokságon, vagy a tavalyi Európa-bajnokságon.

- Lát-e olyan játékost az NB1-ből vagy akár más bajnokságból, aki a közeljövőben bekerülhet a válogatott keretbe?

- A válogatottság mindenki számára nyitva áll. Valamennyi játékosnak megadjuk az esélyt, hogy bizonyíthassanak a nemzeti csapatban. Látok még kiemelkedő, fiatal tehetségeket.

Kézilabdában a tempó az egyik legfontosabb faktor, az instant kérdéseink nem hozták zavarba a szövetségi kapitányt:

 

Borítókép: Facebook.com/ Magyar férfi kézilabda-válogatott

Videók