Ma este véget ér a középdöntő. Sok még a nyitott kérdés

Győzelem esetén akár a 4 közé is juthatunk, vereség esetén az olimpai kvalifikációról is lecsúszhatunk.


A magyar férfi kézilabda-válogatott akkor is továbbjut az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság középdöntőjéből, és kijut az ötkarikás selejtezőtornák egyikére, ha a szerdán (ma) 16 órakor kezdődő mérkőzésen négy góllal kikap Portugáliától, de Izland legyőzi Svédországot.

Ebben az esetben a magyar, a portugál és az izlandi csapat egyaránt négy ponttal zárná a középdöntő malmői csoportját, az egymás elleni eredmények alapján körbeverés alakulna ki közöttük, vagyis a gólkülönbség döntene, ami négygólos vereség esetén még a magyaroknak, ötgólos kudarcnál viszont már a portugáloknak kedvezne.

A csoport harmadik helyezettje szombaton Stockholmban a torna ötödik helyéért játszhat, illetve kijut az áprilisi olimpiai selejtezőtornák egyikére. 

Ez motiválhatja a magyarokat és a portugálokat, az izlandiakat viszont nem, nekik matematikai esélyük sincs a továbbjutásra.

A svédek már szintén nem léphetnek tovább, de ők a tavalyi világbajnokságon megszerezték az olimpiai selejtezős helyüket.

Amennyiben a társházigazdák csapata szerda este legyőzi Izlandot, és a magyarok kikapnak Portugáliától, ugyancsak hármas pontazonosság alakul ki, ami a portugáloknak kedvez, mivel tíz góllal verték a svédeket, ebben az esetben tehát a magyarok búcsúzni kényszerülnének.

Gulyás István szövetségi kapitány csapata ugyanakkor pontszerzéssel biztosan olimpiai selejtezős, győzelemmel pedig a pénteki elődöntőre is marad esélye.

A legjobb négy mezőnyéből három válogatott már ismert: Norvégia, Horvátország és a címvédő Spanyolország biztosan ott lesz az éremcsatákban.

A negyedik csapat Magyarország vagy Szlovénia lehet. Mikler Rolandéknak ez akkor sikerülhet, ha győznek szerdán, a szlovénok pedig kikapnak Norvégiától, minden más eset Dean Bombacéknak kedvez.

A magyar válogatott Oroszország és Izland legyőzése, illetve az olimpiai és világbajnok Dánia elleni döntetlen után csoportgyőztesként, a maximális két ponttal jutott a középdöntőbe, ahol kikapott a legutóbbi két világbajnokságon ezüstérmes Norvégiától, majd a svédekkel szembeni vereség előtt legyőzte Szlovéniát.

A középdöntőbe került 12 csapat között öt olyan van, melynek már biztos a helye a selejtező tornák egyikén: Norvégia, Németország, Svédország, Horvátország és Spanyolország.

A csütörtöki program:
középdöntő, 4. (utolsó) forduló:

I. csoport (Bécs):

Spanyolország-Horvátország 16.00
Ausztria-Fehéroroszország 18.15
Németország-Csehország 20.30

Az állás: 1. (és már elődöntős) Spanyolország 8 pont (131-105), 2. (és már elődöntős) Horvátország 8 (105-91), 3. Németország 4, 4. Ausztria 2 (103-120), 5. Fehéroroszország 2 (102-124), 6. Csehország 0

II. csoport (Malmö):

MAGYARORSZÁG-Portugália 16.00
Norvégia-Szlovénia 18.15
Izland-Svédország 20.30

Az állás: 1. (és már elődöntős) Norvégia 8 pont, 2. Szlovénia 6, 3. MAGYARORSZÁG 4, 4. Portugália 2 (112-116), 5. Izland 2 (101-110), 6. Svédország 2 (88-97)

A középdöntő végén pontazonosság esetén az egymás elleni eredmények rangsorolnak.
 

Borítókép: Facebook.com/ MKSZ

Videók